Miért jó a természetben lenni?

Miért jó a természetben lenni?

„Szeretnénk a fiatalokat megszólítani, a jövő nemzedékét alkotásra motiválni! Szeretnénk felkutatni az ifjú tehetségeket, akiknek első lépésben segítő kezet nyújtunk a hiteles értékelésekkel, szakmai tanácsokkal, később pedig anyagi támogatást is biztosítunk pályájukhoz.”

2022. 01. 21.
Egész napos fotózás a januári havazásban

Egész napos fotózás a januári havazásban

Rendkívüli januári nap volt. Az elmúlt években ritkán volt hasonló, és ráadásul hétvégére esett, amikor a természetfotózás az elsődleges esemény számomra.

2022. 01. 20.
Apróvad-gazdálkodás a Balaton mellett

Apróvad-gazdálkodás a Balaton mellett

Somogy megye északkeleti részében, mintegy 5007 hektáron gazdálkodik a Sióvölgye Vadászegyesület. Területüket kettémetszi a Sió, amely 16 kilométeren keresztül összegyűjti még a Kis-Koppány-patak, a Hideg-völgyi-vízfolyás és Fenéki-bozót árokvizeit is.

2022. 01. 19.
Több mint 100 ezer nutriát ejtettek el Németországban

Több mint 100 ezer nutriát ejtettek el Németországban

Első alkalommal ejtettek el egy idény alatt több mint százezer hódpatkányt, más néven nutriát Németországban.

2022. 01. 19.
Egy rendhagyó munka a Zemplénben

Egy rendhagyó munka a Zemplénben

A Zemplénben minden évben szeptember 20–25. között várható a bőgés tetőfoka. 2021-ben sem volt ez másképp: ismét 21-e volt a legpergősebb nap.

2022. 01. 18.
Pirospont-irányzék vagy hajtástávcső?

Pirospont-irányzék vagy hajtástávcső?

Amikor hajtásról vagy terelővadászatról van szó, fel szokott merülni a kérdés, hogy tudunk-e eredményesebbek lenni, ha a megszokott puskatávcső helyett egy kifejezetten erre a célra tervezett optikai eszközt használunk.

2022. 01. 17.
Január havában

Január havában

Ólomszínű fellegek közül önti alá Tél apó a puha hópihéket. Tele lesz velük a barázda, a szekérnyom. Rátelepednek a fűszálakra, a száraz kórókra, és fehér ruhába öltöztetnek minden bokrot, fenyőt és cserfát, s fehérre festik a patakok medrében a fekete szikladarabokat. A hótakaró felfogja a vadászbakancs zaját – ág nem roppan, haraszt nem zörren. Még a puskalövés is tompábban hangzik, mint máskor. Lassan jut el a vadhoz is a hajtók neszezése, és lassabban indul meg a vad a hóesésben.

2022. 01. 16.
Hófényben

Hófényben

Még nem ment le a nap, de halvány vöröses fénye már meggyengült, és látni lehetett, hogy útjára indult a hold növekvő, sápadt karéja. A nap most messze volt, rövid országlását hamar felváltotta a hosszú téli éjszaka.

Napok óta felhőtlen volt az ég. A csillagok most nem a meleg nyári este altató, álmos pislogásával nézték a földi tájat. Kemény, tiszta csillogásuk irdatlan, dermesztő messzeségekből érkezett, és alattuk úgy úszott a hol növekvő, hol fogyó hold, mint az égi világ temetőcsőszének hideg fényű lámpása.

2022. 01. 15.
TOZ-8 – újratöltve

TOZ-8 – újratöltve

Sokunknak a vadászathoz elengedhetetlen „szerszám” a puska és alkalomadtán a rajta lévő célzóberendezés. Nem mindegy azonban, hogy milyen ez az „eszköz”. Amellett, hogy funkcióját ellátja, nem árt, ha pontosan illik vállgödrünkbe, pont jó a súlya, a betekintés távolsága, na és valljuk be: ha szép is.

2022. 01. 14.
1997. évi XLVI. törvény az Országos Magyar Vadászkamaráról

1997. évi XLVI. törvény az Országos Magyar Vadászkamaráról

Az Országgyűlés abból a célból, hogy a hivatásos és a sportvadászok önkormányzati elveken alapuló, köztestületi formában működő szakmai szervezete szervezze és intézze a vadászati tevékenység gyakorlásával összefüggő egyes közfeladatokat, továbbá elismerve a vadászok szakmai önkormányzathoz való jogát, a következő törvényt alkotja

2022. 01. 13.
1996. évi LV. törvény a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról

1996. évi LV. törvény a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról

Az Országgyűlés felismerve azt, hogy valamennyi vadon élő állatfaj a Föld megújuló természeti erőforrásainak, valamint a biológiai életközösségnek pótolhatatlan része, tudatában annak, hogy a vadon élő állat esztétikai, tudományos, kulturális, gazdasági és genetikai értékek hordozója, s ezért - mint az egész emberiség és nemzetünk kincsét természetes állapotban a jövő nemzedékek számára is meg kell őrizni, a természet védelme, a vadállomány ésszerű hasznosítása érdekében a következő törvényt alkotja

2022. 01. 13.
Farkaskaland

Farkaskaland

2021. elsősorban a világkiállítás éve volt, azonban számomra több szempontból is emlékezetes marad. Először is, ugyebár, ott a már imént említett rendezvényen való részvétel, aztán számos személyes jellegű dolog is megtörtént velem. Például felvettek egy Bükk-béli vadásztársaságba, sikeresen teljesítettem első egyetemi évemet, meglövettem az 50. őzbakom, 20 éves lettem, s kétszer kerültem testközelbe farkassal.

2022. 01. 13.
A rekordkicsi bika

A rekordkicsi bika

Itt ülök egy nagy tölgy tövében… Na, nem az volt a célom, hogy itt foglalom el a leshelyemet, főleg így, hóban nem nagy élmény a földön ücsörögni. De megleptek a szarvasok. Be akartam nézni ennek a hegynek az ormára, de félúton szembejöttek velem a keresettek, sőt jönnek most is… Szétszóródva, nyugodtan; kaparásszák elő az ősszel lehullott makkot a hó alól.

2022. 01. 11.
Íme, a világ legszebb trófeája

Íme, a világ legszebb trófeája

Hamarosan vége életem első vadászévének, amely rengeteg élménnyel gazdagított. Nemcsak a vadászatokra gondolok, hanem az azokra való felkészülésre: a puska, céltávcső, ruházat és egyéb eszközök kiválasztására és beszerzésére, a vadászati lehetőségek keresésére. Mind rendkívül tanulságos volt, ami egyben azt is jelenti, hogy sokat hibáztam, tévedtem közben. Erre az évre esett a vadászati világkiállítás is, ami számomra különleges hangsúlyt és jelentőséget adott hozzá az első vadászévemhez.

2022. 01. 11.
Nekrológ egy őzért

Nekrológ egy őzért

Január eleje van, sokan még az elmúlt ünnepnapok okozta „sebágyban” pihennek rá az új esztendő kihívásaira. Én mégis a Pilis lankáin gurulok autómmal a reggeli ködben. Munkába, mert a lapnak (s immáron a honlapnak) készülnie kell, nincs mese!

2022. 01. 10.
Szamosudvarhelyi mozaik

Szamosudvarhelyi mozaik

Erdély felé visz bennünket a vonat. Pihenni. Ez a „pihenés” abból áll, hogy reggeltől estig másszuk majd a hegyeket.

Egyelőre csak festegetjük a „hogy is lesz, mint is lesz”-t.

Debrecen táján ledőlünk azzal, hogy a kalauz keltsen fel bennünket érkezésünk előtt fél órával.

2022. 01. 09.
Téli hangulat

Téli hangulat

Az alkony fényei lassan beleomlanak az estébe. A dombok mögé siető téli nap kifakultan ereszkedik a fenyves sűrűsége mögé, halványodó sugaraival végigsimít a hó borította tájon, de aztán meghajtja fejét a közelgő éjszaka hatalma felett, s pihenni tér. A sötétségben csillagok ragyognak odafent, előbb csak pislákoló fénnyel hunyorítva le a földre, majd miután a nyugati égboltot végleg a hatalmába keríti az éj, már szikrázó csillogásukkal hivalkodnak a világ felett.

2022. 01. 08.
Jackrusseli-kihívások

Jackrusseli-kihívások

Amikor egy vadász, kiképző vagy laikus fajtatiszta kölyök vásárlására adja a fejét, fontos, hogy a céljának megfelelő típusú kutyát válasszon, de ami ennél is fontosabb, egy felelősségteljes, a fajtához minden tekintetben értő kutyatenyésztőt.

2022. 01. 07.
Csigagubanc

Csigagubanc

Az alábbi történt bár novemberben történt, de mivel akkor még nem működött a honlap, és mivel igen érdekes volt az eset, így most, a nimrod.hu indulásának hetében igyekszem pótolni az alábbi élménybeszámolót.

2022. 01. 06.
Módosultak a vadászati tárgyú törvények

Módosultak a vadászati tárgyú törvények

Az egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló 2021. évi CL. törvény a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvénynek, valamint az Országos Magyar Vadászkamaráról szóló 1997. évi XLVI. törvénynek számos rendelkezését módosította. Az alábbiakban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által készített összefoglalót közöljük.

2022. 01. 06.
Már öt évvel is büntethető az állatkínzás

Már öt évvel is büntethető az állatkínzás

Az elmúlt időszakban a mérgezések különösen nagy felháborodást váltottak ki a társadalomban, ezért az állatkínzások, a természetkárosítás visszaszorítása miatt 2022. január 1-től hatályba léptek a Büntető Törvénykönyv új módosításai.

Az állatkínzás kapcsán, aki méreg alkalmazásával vagy az állat elpusztítására alkalmas csalétek kihelyezésével több állat pusztulását okozza, egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztésre számíthat, miközben a természetkárosítás törvényi tényállása is szélesedett.

2022. 01. 06.
Amikor fütyül a kacsaszárny

Amikor fütyül a kacsaszárny

Fázik a kezem a puskán. Ködös, semmirekellő idő van, valahol nulla fok körül. Igazából nem hideg, de sokkal rosszabbul viseli az ember, mint a mínusz tíz fokot szikrázó napsütésben. Bár most éppen már nem sütne a nap, valahol most vész el a délnyugati égbolt alján, én pedig az eget kémlelem a patakparti fűzfák mellől, a „srétest” markolászva. Pontosabban „kémleljük”, hisz velem van a párom, illetve mindennemű sörétes puskás vadászatom elengedhetetlen „kelléke”: Sándor, a vizslám is.

2022. 01. 05.
Használt vagy új puska?

Használt vagy új puska?

Nem kizárólag a kezdő vadászokat érinti a kérdés, hogy használt vagy új puskát vásároljunk. Nyilván azok szembesülnek a leggyakrabban ezzel a dilemmával, akik az első fegyver megvásárlása előtt állnak, de a későbbiek során is előfordulhat, hogy ezen töpreng a változtatásra készülő vadász.

2022. 01. 04.
Az első hó

Az első hó

Álmos decemberi hétvége volt, reggel. Tudják, a hétvégi reggeleknek az a tipikus esete, amikor nem esik jól kikászálódni az ágyból, amikor az ember még kicsit megmerülne az álmok tengerében, a jóleső sötétség mélységében. De nem volt mit tenni, fel kellett kelni – mert az elintézendő év végi teendők jó szokásuk szerint csak gyarapodtak –, s a nap visszavonhatatlanul megkezdődött.

2022. 01. 03.
Zöld küllő az év madara

Zöld küllő az év madara

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1979 óta indít szavazást az „Év madara” cím elnyeréséért, melynek célja a természetvédelmi problémákkal érintett fajok vagy madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása, a választott faj általi szemléletformálás.  

2022. 01. 02.
Újévi köszöntő

Újévi köszöntő

Lassan duzzad a szemeteszsákok hasa, üres pezsgőspalackok, nemrég még éles hangon rikító papírtrombiták, fújásra duzzadó, piros „anyósnyelvek” torlódnak a gyomrában. Ünnep, évzáró, biztos eseményeket búcsúztató ünnep – szilveszter „rekvizitumai”!

2022. 01. 02.
Elindulunk

Elindulunk

Van egy vadászbarátom, aki minden szilveszter estét odakint tölt az erdőn, lehetőleg egy magaslesen, puskával a keze ügyébe. Vadászik, a pezsgődurrogtatást pedig meghagyja másoknak. És milyen jól teszi, hiszen tartalmas kikapcsolódásnak, egyben az óévet búcsúztatók előli elvonulásnak nehéz jobb módot találni.

2022. 01. 01.