A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Április közepére kizöldül a határ, és a vadászember figyelme – mondhatni szabályszerűen – az őzbakok felé fordul. Ennek apropóján e havi lapszámunkban baklesőbe indultunk az ország területén, de jártunk farkasok nyomában is, és foglalkoztunk a mezei nyúl értékesítésének problémáival, valamint azt is megtudhatják, kiket neveztünk „hírhedt közlegényeknek”.

 

Szigeti Edit vezércikkében helyzetjelentést ad a hivatásos vadászok eddigi tapasztalatairól az őzbakidény kezdetére, s a körképet tovább szélesítettük e tekintetben: az Országos Magyar Vadászkamara érintett megyei területi szervezetének titkárait is megkérdeztük a témában.

A médiában és a közösségi oldalakon újra és újra fellángol a hazánkban egyre nagyobb számban élő szürke farkas körüli vita.Vannak, akik jelentéktelen egyedszámról beszélnek, és vannak, akik csak és kizárólag pozitív jelenségként kezelik. Mi is a helyzet valójában? E havi cikkünkben megpróbáltunk egy lépéssel közelebb kerülni a megoldáshoz.

A mezei nyúl állománya 2018-ra elérte az eddig mért legkisebb egyedszámot. Azóta enyhe emelkedése tapasztalható ugyan, de ha nem akarjuk, hogy ez is csak az eddig tapasztalt ingadozás legyen, akkor folytatni kell az Agrárminisztérium koordinálásával zajló folyamatot…

Csikvári Dóra annak járt utána, hogy a nagy kárókatona alfajának hazánkban újratelepedett állománya az utóbbi időben miért okoz sok fejtörést és fáradságot a halgazdaságok szakembereinek.

Somogyország kincsei: az erdő és a vad címen bemutatkozik Magyarország legnagyobb területen vadgazdálkodást folytató állami tulajdonú erdőgazdasága, a SEFAG Zrt.

A madármérgezések és azok visszaszorítása kapcsán Kőrösi Leventével, az Agrárminisztérium Biodiverzitás- és Génmegőrzési Főosztályának vezetőjével beszélgettünk.

Vadászkutyás rovatunk következő részében a vadászati alkalmassági vizsga témakörét jártuk körül, annak jogszabályi hátterével együtt. Továbbá a „legendás” kortárs kutyákról szóló sorozatunk elérkezett a retrieverekhez. Király Olivér által mutatjuk be olvasóinknak ismert vadásztársát, Broncót.

Éltető hagyományaink tekintetében annak néztünk a mélyére, mi mindent is foglal magában, ha vendéget hívunk, milyen is a vendéglátói etika.

Áprilisi lapszámunkban Békés Sándor idézi fel századik őzbakjának történetét, és egyúttal képzeletbeli kerekasztalhoz invitálja olvasóinkat, hogy felidézze mindazok szellemiségét, akik okították, terelgették, segítették, akik meghatározó módon alakították az őzekhez, őzgazdálkodáshoz, őzvadászathoz való viszonyát.

A világkiállítással kapcsolatos publicisztikasorozatunk következő részében vidékre „kalandozunk”, ahonnan Bodnár-Enyedi Zsolt református lelkész, a vásárosnaményi programsorozat kommunikációs referense osztotta meg velünk gondolatait, miért is volt a tavaly őszi nemzetközi rendezvényünk több mint „egy” világkiállítás.

Dr. Király István és Marosán Miklós közös munkájával folytatjuk a nemzetközi vadászati és vadgazdálkodási konferencia előadásainak sorát, mely segítséget nyújthat, hogyan ítéljük meg objektíven a veszélyes útszakaszokat.

Vadászújságunk szerkesztője mesterségének címeréül e hónapban a fegyver- és lőszerkereskedő szakmát választotta, s próbálta ki magát egy munkanap erejéig a Weigl Vadászboltban.

Kőhalmy Tamás az idei év első szalonkáját a budai várban pillantotta meg, és ez a találkozás most egészen másfajta élménnyel gazdagította…

Rézbe metszett vadászat címen Sánta Ákos írását olvashatják Johann Elias Ridinger munkásságáról az abszolutisztikus pompa jegyében.

Lapszámunkban Hegedűs Lajos portréjával is találkozhatnak, akiről lapunkat a helyi társaság értesítette, miszerint önszántából „nyugdíjba vonul”…

Természetfotósainkat bemutató sorozatunk következő részében a szarvasok Gemenc szomszédságában élő szerelmesével, Krizák Istvánnal ismerkedhetnek meg jobban olvasóink.

Irodalmi rovatunkban ezúttal Pintér Norbert írásával találkozhatnak, és megtudhatják, mi az, „ami kimaradt” eddig…

A magyar vadászat történetében kiemelkedő trófeák közül, következőként a lábodi Aulock-bikát mutatjuk be, egyúttal betekintést kaphatunk dr. Studinka László Somogy megyei munkásságába és erőfeszítéseinek sikerébe.

Szia, uram, kullancsriasztó érdekel?... – ehhez nincs is mit hozzáfűzni: lapozzák fel Tőtős Lehel e havi cikkét!

A felszerelések kapcsán Kecskés Róbert kalauzolja el önöket a spektívek világába. A kérdés: egyenest vagy ferdét?

Szalonkaszeminárium címen Anda Bálinttal beszélgettünk márciusban – mi másról, mint az erdei szalonkáról.

Egy tudósítást is találnak áprilisi számunkban a február végén megrendezett családias vadász-horgász találkozóról, azaz a FeHoVa-ról.

Ez alkalommal, Európa teteje címmel, Günzer Tamás pincészetének Mont Blanc cuvée-jére esett a választás borajánlónkban.