A link vágólapra másolva!
Cikk kép

A vadkárelhárító vadászat szükséges és elengedhetetlen kelléke a lámpa, amely sok más vadászati kiegészítőhöz hasonlóan komoly fejlődésen ment keresztül az utóbbi években.

 

A 6V-os, tusára rögzített nehéz akkumulátortól, a kényelmetlen vezetéktől, a nehéz lámpatesttől és a nagy fogyasztású halogén izzótól eljutottunk oda, hogy a modern, vadászatra tervezett lámpák kompaktabbak és nagyobb teljesítményűek, mint valaha. Milyen paraméterek tesznek manapság kiemelkedővé egy vadászatra alkalmas puskalámpát? Ezeket tekintjük át néhány mondatban.

Mindenképp érdemes figyelembe venni a választáskor, hogy a lámpák nem minden esetben csak vadászati célokra lettek kifejlesztve. Ezért több olyan funkciót tartalmazhatnak, amelyekkel zseblámpaként – alacsony fényerejű, takarékos üzemmód – vagy taktikai felhasználásra – stroboszkóp üzemmód – is használhatóak. Természetesen ezeket a működési módokat mi nem használjuk. A vadászatra alkalmas lámpa kellő pillanatban történő bekapcsolásának lehetősége jól elkülönül a különböző funkciók közötti váltástól, akár a lámpatest végén elhelyezett gombbal, akár lengőkapcsolóval szeretnénk azt használni. A kapcsoló minősége meghatározza a lámpa hosszú távú használhatóságát. Ez az alkatrész kapja a legnagyobb igénybevételt, és használódik el legelőször.

Az újabb lámpákat úgy tervezik, hogy a nagy fényerő mellett lényegesen hosszabb üzemidővel és kisebb méretekkel rendelkezzenek. Azonban alapvető kritérium a puskalámpáknál – a keresőlámpákhoz képest – a nagy hatótávolság. Ezt a kibocsátott fény megfelelő fókuszálásával lehet elérni. A nagy, akár 2–300 méteres hatótávolsághoz nem csak egy erős és takarékos, 800–1200 Lumen teljesítményű LED fényforrásra, hanem a fénynyaláb irányításához szükséges speciális geometriájú reflektorkialakításra is szükség van.

A legújabb, nagy kapacitású lítium–ion akkumulátorok kis méretük mellett hosszabb élettartammal rendelkeznek. Párosítva ezt a lámpában található alacsony fogyasztású LED-del – ha csak puskalámpaként használjuk –, több alkalommal is használhatóak egyetlen töltéssel.

A lámpák rögzítése leggyakrabban mágneses szerelékkel, a puskacsövön történik. A puskalámpa alacsony tömege nem csak a vállunkat ért terhelés miatt, de a puska könnyű kezelhetősége és súlypontjának megtartása szempontjából is fontos szempont.

A piacon található összes lámpa víz-, por- és ütésálló. Ez manapság minden esetben alaptulajdonság.

 

 

Cikk kép