A link vágólapra másolva!
Illusztráció, fotó: Gschwindt Márk
Illusztráció, fotó: Gschwindt Márk

Az előző napi lehűlést biztató jelként értékeltük Zilinszki Martinnal, a KEFAG Zrt. Császártöltési Erdészetének hivatásos vadászával, amikor is a hajnali találkozási pontunknál szélirány ellenőrzést tartottunk a későbbi célterület kiválasztása érdekében.

Kísérőm terve szerint a vadföldeket és az üres vágásterületeket nézzük meg, egymásra felfűzve. Terepjárónkat hátrahagyva először a Gulyáskúti vadföld környékét füleltük és jártuk végig, de pár tarvadon kívül mást nem sikerült meglátnunk. A bőgés is hullámzó volt, de a bikák most már jól beazonosítható helyekről jeleznek hangjukkal, hogy itt vannak a sűrűkben, ott pedig nem akartuk megzavarni őket. Így a Dombos nevű vadföld irányába mentünk tovább hallgatózni.

Az este folyamán a találkozási pontnál már öten beszéltük meg a haditervet, hogy ki melyik területrészre megy a bika befigyelés során. Mi a Nagysíki út és környékét választottuk célpontul, így autóba szállva elindultunk, többször megállva hallgatózni. A több ígéretes hang közül kiválasztottunk kettőt és megindultunk halkan lopózva egy tuskópászta szélén az irányukba. Az első hangja egy erős bikát sejtetett, de ez csalóka volt, mivel egy 6 év körüli 5 kilogramm agancstömegű, koronás bika volt a tulajdonosa. Így sarkon fordulva otthagytuk, pár év türelmet biztosítva neki. A következő vágáson már egy 8 kilogramm körüli bika terelgette a teheneket, amit lőhetőnek ítéltünk meg, így visszavonulót rendeltünk el. Ekkor az úton átlépett előttünk egy tehén a borjával, amit követett egy 6 kilogramm körüli bika, egyenesen tartva a vágáson már bőgő bikának. Kíváncsiságunk visszafordított minket, hogy mi lehet a találkozás kimenetele, így újra a vágás felé tartottunk, mert távolról nem tűntek azonos vetélytársnak a felek. Sejtésünk beigazolódott, alig tettünk meg 50 métert a kisebb bika már lépdelt is vissza a sűrű felé. Neki is elég volt pár pillanat a felismeréshez, hogy sok babér nem teremhet neki. Reménykeltő esténk volt, több helyről is folyamatos bőgés hallatszott már, de ránk sötétedett, így hazaindultunk.

Csütörtökön a Homokmégyi Dózsa Vadásztársaság vadászterületén cserkelünk majd a bikák nyomában.

Kammermann Péter

tájegységi fővadász, táji vezető