A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Mindannyian érezzük, érzékeljük, sőt tudjuk magunkról, hogy a vadászattal, a vadászat fő tárgyával kapcsolatban meglehetősen elfogultak vagyunk. Sokszor döntünk aktuális érzelmeink, hangulatunk és befolyásoltságunk alapján.

 

Hetekig böngésszük a szaklapokat és portálokat, a lehető legtöbb, a témában általunk jártasnak gondolt ember véleményét kikérjük a vásárlást megelőzően. Mindezek ellenére, amikor úgy érezzük, hogy megtaláltuk a keresett tárgyat, hirtelen szokatlanul felületessé, több kompromisszumra is képessé válunk. A kérdés az, hogy ezek a megkötött kompromisszumok akadályozzák-e majd a későbbiekben valamilyen módon a vadászati tevékenységünket.

A használt puska vásárlása mellet általában három fő szempont szól. Az első, amikor komolyabb anyagi korlátjai vannak a vásárlásnak, azaz egyszerűen nem tehetjük meg, hogy új puskát vegyünk. A második szempont, amikor azt a tényt tartjuk szem előtt, hogy egy új puska áráért egy használt, esetleg magasabb kategóriájú puskát vásárolhatunk. A harmadik pedig az az eset, amikor kifejezetten gyűjtői szemlélettel keresünk puskát. Olyan legendásnak és nagy megbecsülésnek számító típusok között keresgélünk, amelyek újként már nem vásárolhatók meg.

Nagyon régóta keresem a „lehető legjobb” megoldást a puskavásárlás kérdéseiben. Azért kiemelkedően fontos ez számomra, mert magam is sok esetben érzelmek alapján döntök, amikor puskát választok. Évekre visszatekintve, minden „problémás” esetben megfigyeltem néhány olyan fő pontot, amelyen átsiklott a vevő – vagy vevőként jómagam is – a puska szemrevételezésekor.

Az egyik fő kérdés, ha magánszemélytől vásárolunk, hogy miért akarja eladni. A legtöbb eladó a saját puskáját tartja a világ legjobb vételének. Több esetben megfigyeltem, hogy az eladó nem is igazán tudja – vagy tudja, de nem mondja –, hogy a puska műszaki tartalma már nem egészen ugyanaz, mint újkorában volt. Ezeknek megfelelően a lehető legmagasabban próbálja tartani annak árát. Tehát egy dolog, hogy mit hisz az eladó az adott puska áráról, annak műszaki állapotáról, más dolog persze a piaci ár, amit adott esetben hajlandóak adni érte, főleg ha később javíttatni is kell.

Ha körülnéz az ember külföldön, tapasztalható, hogy ott kisebb-nagyobb mértékben alacsonyabb a használt puskák ára. Ebben az esetben mindenképp érdemes számolni a behozatal során felmerülő nagyobb műszaki kockázattal. Mivel ha gond van a fegyverrel, akkor azt reklamálni, szélsőséges esetben szabályosan „visszadokumentálni” nagyon bonyolult.

A puska konkrét állapotfelmérésére rátérve, az első pont a kézbevétel során a puska külső esztétikai megjelenése. Az esztétikai állapot sokszor ad információt arról is, hogy átalakították, felújították a fegyvert, és azt milyen minőségben végezték el.

A következő terület a cső – vagy csövek – állapotának a felmérése. Ez talán az első és a későbbiekre vonatkoztatva a legmeghatározóbb pont, mert ha egy golyós puskáról beszélünk, megvehetjük a lehető legjobb lőszert is, ám ha a fegyver csöve hibás, akkor a kitűnő lőszer és a ballisztikai adatok sem segítenek már a pontosságon. Ugyanez igaz a sörétes vagy vegyes csövű puskák esetében is azzal kiegészítve, hogy a sörétes cső vagy csövek, vékonyabb falvastagságuk miatt, érzékenyebbek a külső behatásokra. Meglepően sokszor találkozom még nagyon drága fegyvereknél is kisebb-nagyobb mértékben horpadt vagy dudoros sörétes csővel, aminek javítása nagyon költséges. Érdemes figyelni azt is, ha valaki például koszos csővel kínál eladásra golyós vagy sörétes puskát – az sokat elárul arról, mennyire tarthatta azt karban, bármit is mondjon róla.

A puska mechanikai működésének és hibáinak ellenőrzése elsősorban annak biztonságos működését kell, hogy elősegítse. Mivel itt sok apróság merülhet fel, könnyű elveszni bennük. Sörétes vagy billenő csövű puska vizsgálatánál mindenképp ellenőrizzük a zárolást, természetesen levett előagy mellett. Itt azt kell megállapítanunk, hogy van-e kotyogása a csőnek a baszkülhöz képest. A zárolást golyós puska esetén eszközök hiányában nem tudjuk ellenőrizni, de ez nem is gyakori hibaforrás. Ebben az esetben inkább az akadálymentes zármozgást érdemes figyelni. A biztosító- és elsütőszerkezet megfelelő működése teszi lehetővé, hogy a puska biztonsággal szolgálja gazdáját. Érdemes azonban kipróbálni lőtéren – biztonságos feltételek mellett – a tár működését, az adogatást és az ürítést is.

Ha távcsővel szerelték a puskát, akkor azt elsősorban külsőleg tudjuk csak ellenőrizni. A távcső front- és szemlencséjének állapotát könnyen fel tudjuk mérni. A távcsőtubuson található sérülések, benyomódások szintén sokat elárulnak a puska előéletéről.

A távcsőszerelék adja a stabil fizikai kapcsolatot a puska és a távcső között, ezért rendkívül fontos annak minősége és megfelelő felszerelése. Főleg, ha oldható távcsőszerelékről beszélünk, a meglepetések elkerülése végett érdemes olyan egyszerű és alapvető dolgot ellenőrizni, mint például a távcső elég szilárdan van-e rögzítve a puskán.

A fegyvercső állapota mellett a másik fontos szempont, hogy a puska számunkra kényelmes legyen. Hangsúlyos, hogy nem akárkinek, hanem a fegyvert használni kívánó személynek. Követelmény, hogy jó érzéssel tudjuk kézbe és vállba venni, megfelelő legyen a súlyelosztása. A tusa ergonómiája, azaz hossza, a pofadék magassága és szélessége ne akadályozzon a használatában. Emellett persze figyelnünk kell – elsősorban a faágyazásoknál – az esetleges tusahibákra, a kezdődő vagy már kialakult repedésekre is.

A használt puska vásárlásának végső, de leginkább javasolt lépése annak lőtéren történő kipróbálása. Lövészet közben ugyanis számos, az előzőekben említett hibalehetőséget ki tudunk szűrni, mivel a megbízhatóságot, kezességet, pontosságot leginkább működése közben ellenőrizhetjük. Amennyiben a lőtéri próbához vagy az azt megelőző műszaki felülvizsgálathoz nem tartjuk magunkat eléggé képzettnek vagy gyakorlottnak, esetleg még nem vagyunk engedély birtokában, érdemes fegyvermester segítségét kérnünk. Ezzel lényegesen csökkenthető a használt puska vásárlásának műszaki kockázata, és az esetleges utólagos javítási vagy átalakítási költségeket is azonnal kalkulálni tudjuk a vásárláskor.

Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép