A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Csákány Vivien versenybíró számol be olvasóinknak a FITASC nemzetközi korongvadász szövetség által rendezett 46. világbajnokságról, amelyet idén első alkalommal tartottak meg az Egyesült Államokban.

 

A FITASC nemzetközi korongvadász szövetség 46. alkalommal rendezte meg világbajnokságát sporting,Wisconsin államban, Hudson nevű kisváros helyi lövészklubjának területén. Mint Csákány Vivien elmondta, a szövetség és a versenyzők azzal a várakozással tekintettek az eseményre, hogy siker esetén egy újabb helyszínnel bővülhet a nemzetközi versenyek kínálata. Vivien szerint az elvárásaik maximálisan teljesültek, egy nagyon jól szervezett versenyen vehettek részt, a helyszín pedig tökéletesen megfelelt a világbajnokság lebonyolítására.

 

Cikk kép

Mint elmondta, a természeti közeg szépsége mellett a szakmai elvárásoknak is megfelelt a verseny, valamint az is az előnyök közé sorolható, hogy ott a nyár közepén még nincs kánikula, átlag 20-25 Celsius-fok volt a hőmérséklet. A tájra a változatos domborzati viszonyok és növényzet a jellemző, így a versenyzők mindenféle körülmények között tehették próbára a tudásukat.

 

 

Cikk kép

A verseny 8 pályáján, pályánként 4 lőálláson 54 bíró értékelte a versenyzőket, akiknek naponta 50 korongra kellett lőniük, így a négy napon 200 korong eltalálására tehettek kísérletet. Az ezer fő feletti nevezésből végül 922-en szereztek pontot a versenyen. Két amerikai versenyző zárt az élen, Zachary Kienbaum lett a világbajnok 189 találattal, a második Anthony Matarese Jr. 188 találattal, harmadikként pedig a portugál Joaquim Luis állhatott a dobogóra. Három magyar is indult a világbajnokságon, közülük Szerdahelyi András lett a legeredményesebb a 137. helyen, 168 találattal.

 

Cikk kép

Vivien a 8 gyakorlott nemzetközi bíró egyike volt, akik minden pályán elindították a versenyt. Mivel ő már a negyedik világbajnokságán bíráskodik, valamint számos hazai és nemzetközi versenyen dolgozott már, összehasonlításként megemlíti, hogy ezen a rendezvényen különösen odafigyeltek a bírók munkakörülményeire is, folyamatosan gondoskodtak az ellátásukról, ami nem minden világversenyen van ilyen magas színvonalon. A szervezés és a pályák karbantartása, esetleges javítása olajozottan zajlott.

 

Cikk kép

Az indulókról elmondta, hogy 6 fős csapatokba rendezték őket, akik végig együtt teljesítették a pályákat. Véleménye szerint az is izgalmas ebben a sportágban, hogy a versenyzők és a bírók rendkívül sokszínű társaságot alkotnak, van köztük cégvezető, orvos, mérnök, műkörmös, fizikai munkás és mindenféle foglalkozású ember. A világversenyeken az a tapasztalata, hogy az első napon jellemzően feszültebbek a versenyzők, majd ahogy a csapatok összeszoknak, egyre vidámabban, oldott hangulatban, viccelődve, beszélgetve érkeznek a lőállásokhoz.

 

 

Cikk kép

Csákány Vivient arról is kérdeztük, hogy egy fiatal nő hogyan kerül bele a sportlövészet nemzetközi bírói körébe. Mint elmondta, az apukáján keresztül (Csákány Csaba hivatásos vadász, sportlövész és bíró) csöppent ebbe a világba. Vivien maga is versenyzett, illetve sokszor kísérte el édesapját olyan versenyekre, ahol bíráskodott. Az egyik alkalommal valamelyik bírónak hiányzott a segítője, aki indítja a korongokat és írja az eredményeket, ezért megkérték őt, hogy ugorjon be a helyére. Nagyon megtetszett neki a versenyeknek ez az oldala, valamint megtapasztalata, hogy a bíráskodáson keresztül a lövészetről is sokat lehet tanulni. Mivel Magyarországon hiány volt a bírókból, hamar felajánlották neki, hogy tegyen nemzetközi bírói vizsgát. Vivien ennek köszönhetően beutazhatja a világot, az angol tudásának köszönhetően szívesen hívják a nemzetközi versenyekre. Egyetlen hátránya mindennek, hogy a versenyzés háttérbe szorult, hiszen nem lehet egyszerre mindkét szerepben jelen a jellemzően hétvégeken rendezett versenyeken, és mint említette, nagy igény van a bírókra. Most azt határozta el, hogy ezután a sportlövői oldalra fog jobban koncentrálni, mert ott is szeretne fejlődni, eredményeket elérni.