A link vágólapra másolva!
Cikk kép

A tárgyév utolsó havi lapszámát az ünnepi hangulat jegyében készítettük, s ezzel kívánunk egyúttal áldott, békés karácsonyt és vadászsikerekben gazdag új esztendőt!

 

Az ünnepek közeledtével, a várakozás meghitt időszakára számos irodalmi anyaggal készültünk olvasóközönségünk számára. Szerzőink szebbnél szebb történetekkel búcsúztatják az óévet, idézik fel a különleges pillanatokat, emlékeznek vissza a régmúltra és alapozzák meg az idei karácsony ünnepi melegségét. A kedves történeteket pedig Boros Zoltán és Pócz Dániel grafikái, illusztrációi teszik még különlegesebbé.

A hónapban Ronta László esperes-plébánosról készült portrénkat is olvashatják, melyből megtudhatják, miért keresi elsősorban a csendet az erdőben, mind papként, mind vadászként.

Karácsony alkalmából könyvajánlóval is készültünk, frissen megjelent és hamarosan megjelenő köteteket ajánlunk szíves figyelmükbe.

Agyaki Gábor portré-interjút készített dr. Herger László kinológussal, melyből az is kiderül, hogy a sokak által mindig nagyra tartott és szakszerű bírálatot adó vadászkutya teljesítménybírónak, ha nem az arisztokráciából, akkor honnan ered a természetes eleganciája.

Az előző lapszámban egy gondolatébresztő írás erejéig megnézhettük, mennyire fontos egy kistestű kutya munkája az apróvadas jellegű vadászterületeinken. A témát ezúttal a ragadozógazdálkodás kérdéseivel folytatjuk.

 „Szövetséget kötök veletek, …, és minden élőlénnyel, amely veletek van: a madarakkal, a háziállatokkal, s az összes mezei vaddal” – címmel tartotta székfoglalóját prof. dr. Faragó Sándor akadémikus, a Soproni Egyetem rector emeritusa, lapunk szerkesztőbizottságnak tagja. E havi lapszámunkban az ott tartott beszédét is közöljük.

A vadludak vadászatának mindig is megvolt az a varázslatos hangulata, amely a ködös, borongós, sokszor nyirkos novemberi, decemberi napokon is képes volt megmelengetni a vadászszíveket.  A vadlúd vadászati idény egységesítésének pozitív hatásairól Farkas Sándor László tájegységi fővadász ír részletesen.

Vadászati kisokos lexikonunk következő részében a vaddisznó kerül bemutatásra.

Éltető hagyományaink sorozatunk decemberi részében Békés Sándor azt tárgyalja, mit is jelent levelet kapni, és mindaz, ami mögötte van.

A hónapban interjút készítettünk Jung Jenővel, a Magyar Nemzeti Vadászrend kitüntetettjével.

Szerkesztőnk, ez évi sorozatának zárásaként, egy nap erejéig újra szögre akasztotta a klaviatúrát, ezúttal azért, hogy preparátorként próbálhassa ki magát.

Az ólomhelyzet árnyékában címmel a tervezett korlátozások biztonságpolitikai kérdéseit is tárgyaljuk lapszámunkban.

Milyenek a lőszerek és kaliberek egy katona szemével?! Maderspach „hadfija” és a többiek címmel Tőtős Lehel ír erről.

Lapunk természetfotósait bemutató sorozatának utolsó részében bemutatkozik vadászújságunkhoz idén, év elején „csatlakozott” kollégánk, Simon Győző.

A magyar vadászat történelméből bemutatásra kerülő trófeák következője a 2002-es gúthi dám világrekord.

Művészettörténeti cikksorozatunk következő részében a Markó festődinasztia nyomába „eredtünk”.

Borajánló sorozatunk a Somló-hegy lábánál, a Kreinbacher Pincészetben végződik, hiszen az ünnepek, az év vége nem múlhat el az elmaradhatatlan pezsgő nélkül.