A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Május 19–21-ig Gödöllőn, a Királyi Kastélyban rendezik meg a IX. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmfesztivált.

 

Magyarország legnagyobb ökológiai filmes eseményén, a 2015 óta idén már 9. alkalommal megrendezésre kerülő gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmfesztiválon több mint 100 órányi mozgóképre rögzített csoda és ökológiai felvetés jelenik meg a vásznakon. Hazai ősbemutató, az idei Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjába beválogatott új magyar alkotás is szerepel majd a programban, közvetlenül a világpremiert követően.

A fesztivál központi témája idén a víz lesz, valamint a „díszvendég” ebben az évben Észak-Macedónia. A rendezvény idén megújult koncepcióval várja a nagyközönséget, melynek lényege az edukáció és szórakoztatás. Olyan ismert szakértők, mint Ürge-Vorsatz Diana és Radisics Milán előadása, interaktív kiállítások, workshop-ok várják a családosokat, és minden érdeklődőt.

 A fesztivál célja évről-évre, hogy minden korosztályhoz közelebb hozza a természetet, annak értékeit és csodáit, és a természetvédelem fontosságát, bemutatva az ágazat részeit, oktatási szereplőit is.

A közel 1400 nevezett filmből a fesztivál előzsűrije 50 művet válogatott a versenyprogramba és a nyilvános vetítésekre. A mezőny rendkívül erős, világ- és hazai sikerek mérkőznek a díjakért a nemzetközi és a Kárpát medencei szekcióban, és a fesztiválvendégek kegyeiért. A három napos rendezvény ideje alatt három vetítőben, több mint 100 órányi mozgókép kerül a vásznakra. Számos világsikert aratott film és nemzetközileg elismert filmes megmutatkozik majd, a világ minden táján forgatott képkockákkal, de számos magyarországi felvétellel is. A folyószabályozások ártalmairól szól az egyik legjelentősebb magyar természetfilmes, Szendőfi Balázs filmje: a Volt egyszer egy vadvízország a leginkább megcsonkított Kőrösök darabokra tört élővilágának maradékával ismerteti meg nézőit.

Hazai ősbemutató is lesz: gyönyörűek és nagyon az érzelmekre hatnak Végh Attila börzsönyi képsorai az Erdő titkai című filmjében, amelyet az idei Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjába válogattak ezernél is több, a világ minden tájáról nevezett rövidfilm közül.

Ismét szerepet kapnak az amatőrök is, akik a hagyományoknak megfelelően ezúttal is nagy számú rövid, de legtöbbször a hivatásosokkal egyenértékű munkát küldtek a fesztivál Third Eye szekciójába. Az eseménnyel párhuzamosan rendezik meg a Diákfotó pályázatot is.

Az idei fókusz, a már említett víz–hangok témáira építve izgalmas, jövőbelátó előadásokat, interakciókat, workshop-okat is kínál, mely programok a kastély termeiben lesznek látogathatók. A Kékbolygó Akadémia névre keresztelt szekció lesz a vízhez kötődő szakmai előadások terepe.

A Kék Bolygó Stúdióban pedig a természetfilmesek és fotósok munkájáról tudhatnak meg többet a látogatók: a greenbox technika használatáról, az animáció készítésről és a filmezés egyéb titkairól. A Kék Bolygó Laborba érkezők az elméleti tudásukat kísérleti gyakorlattal igazolhatják, például vízminőség vizsgálattal. Az Akvárium vizes tárolói a folyók, tavak, tengerek világát idézik majd meg, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet segítségével két ökoszisztémát vizsgálhatnak meg az érdeklődők, az egyik az ember által érintett, a másik mindenféle emberi behatástól mentes. A Média és Információs Központban az érdeklődőknek interaktív kiállítások ismertetik a vizek élővilágát, az árvizek következményeit, a vízszennyezés hatásait.

A fesztivál díszvendége ebben az évben Észak-Macedónia, amelynek kultúrája, lakóinak életszemlélete érdekes tanulságokat hordoz és számos elemében megfogadható példával szolgál a magyaroknak is.

A fesztivál, együttműködve a környezetvédelemben érintett szakmával és a művészeti élet neves képviselőivel egy olyan szemléletformáló eseménysorozatot hoz létre, amely minden évben lehetőséget nyújt arra, hogy kiemelt figyelmet fordítsunk a természeti értékeink állapotára és azok védelmére.

A filmfesztivál ünnepélyes díjátadója pedig a rendezvény második napján, május 20-án 17 órától veszi kezdetét.

A család, állat és bolygóbarát fesztivál a korábbi évekhez hasonlóan, továbbra is ingyenesen várja vendégeit Gödöllőn.

Részletes program és további részletek: https://naturefestandfilm.com/