A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Az országban az elkövetkező hónapokban több helyen is lesz lehetőség különböző versenyeken részt venni, melyeket ezúttal „csokorba” szedtünk.

Az összeállítást az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK), illetve a Magyarországi Vadászlövészek Egylete oldalának kiírásai alapján készítettük.

 

Immáron negyedik alkalommal rendezik meg az OMVK Bács–Kiskun megyei területi szervezete támogatásával a 2022. évi körversenysorozat. Az első fordulóra Tiszakécskén, 2022. május 15-én, vasárnap, az árkusi vadász- és sportlőtéren kerül sor. A regisztráció 07–08 óra között lesz, majd a megnyitó után a verseny 08.30-kor veszi kezdetét. Csak érvényes vadászjeggyel, illetve fegyvertartási engedéllyel rendelkező személyek vehetnek részt a rendezvényen, 3 versenyszámban, 3 elkülönített pályán. A versenyen vadász-, illetve sport-sörétesfegyver, max. 28 g-os és max. 2,5 mm átmérőjű sörétes lőszer használata lehetséges, és a védőeszközök használata kötelező (szemüveg, sapka, hallásvédő). A lőtér edzési lehetőséget május 12–13-án, 15 órától biztosít. A 2021. évi körversenysorozat összesített eredményei alapján a díjak átadása is ezen a versenyen történik majd.

Kiírták a 2022. évi, Csongrád-Csanád megyei kamarakupa többfordulós vadászlövészeti versenysorozatot, mely rendezvény célja a vadászlövészet népszerűsítése a sport- és hivatásos vadászok körében, továbbá a versenyzők részére versenyzési lehetőség biztosítása, mindemellett a megyei lőterek megismertetése a vadászokkal és a nem vadászó, de a vadászlövészetet szerető valamennyi érdeklődővel. A 2022. év 3 legjobb Csongrád megyei versenyzőjét/vadászlövőjét, illetve a 3 főből álló, 3 legjobb csapatot választják ki és díjazzák. A versenysorozatban azok a versenyzők, egyesületek, klubok és vállalkozások vehetnek részt, akik tagjai a vadászkamarának, illetve a 2022. évben Csongrád-Csanád megyében váltottak vadászjegyet. A felsorolt feltételeket nem teljesítő versenyzők részt vehetnek versenyzőként a versenyeken, de a végső értékelésben nem fognak szerepelni. A Csongrád-Csanád megyei kamarakupa 2022. 5 versenyből álló sorozat, melynek első állomása (Jerring) 2022. április 16-án már lezajlott. A következő verseny a derekegyházi lőtéren lesz 2022. május 20-án, pénteken 14.00 órakor, korongvadászattal és futóvad-lövészettel, 2 pályán 25 korongra, illetve 10 golyó futó vadra. (Maximum 5 indítás, tehát egy indításból minimum 2× rá kell lőni a lőlapra.) Harmadik állomás a szegedi lőtéren lesz 2022. június 3-án, pénteken, 14.00 órakor, ahol vadász skeet- és traplövészet lesz 2 pályán, 50 koronggal. A negyedik versenyt a csongrádi lőtéren rendezik korongvadászattal, 2 pályán 50 korongra. Az utolsó, avagy záróállomás pedig újra a Jerring, gyorsított korongvadászattal és korongvadászattal, 3 pályán, 75 koronggal. Az utóbbi két alkalom időpontját még utóbb pontosítják. A versenysorozat során használható golyós fegyver kalibere minimum .222 Rem, maximum 7 mm, amelyet a vadász jogszerűen birtokol. Használható sörétes fegyver és lőszer, legfeljebb 12/76 kaliberű fegyver, max. 28 g söréttöltet, max. 2,5 mm átmérőjű sörét, amit a verseny szervezői és rendezői ellenőriznek, szabálytalanság esetén pedig a versenyzőt kizárják. Az ünnepélyes eredményhirdetésre majd a Csongrád-Csanád megyei vadásznapon kerül sor.

Az OMVK Veszprém megyei területi szervezete 2022. június 11-én (szombaton), a balatonfűzfői lőtéren tartja hagyományos lövészversenyét, korongvadászat versenyszámban, amely nyúl, kelő fogoly, keresztbe húzó fácán, röptetett kacsa és toronykakas mozgását imitáló korongokra történő lövészetből áll, csapatonként 100 koronggal. A résztvevők a Veszprém megyei vadászkamara tagjaiból összeállított alkalmi, háromfős amatőr csapatok lesznek. Edzeni előzetes bejelentkezés alapján lehetséges. A sorsolás 8 órakor, a verseny kezdete pedig 9 órakor várható. Technikai előírások: a sörétátmérő maximum 2,5 mm lehet.

Az Országos Magyar Vadászkamara Tolna megyei területi szervezete és a szervezet sportlövő szakbizottsága kétnapos, ifjúsági lövészeti és ismeretterjesztő rendezvényt szervez. Az első napi program 2022. június 21-én 8 órakor veszi kezdetét a sióagárdi lőtéren, melyre 14–18 év közötti gyerekek jelentkezését várják. A hatályos jogszabályok értelmében a programra betöltött 14. életévvel lehet jelentkezni, amit a helyszínen szükség szerint ellenőriznek. A nap folyamán fegyverismereti előadással, elöltöltő fegyverek bemutatójával, továbbá sörétes puskával történő gyakorlási lehetőséggel és versennyel, légpuskalövészettel, vadásztotóval (tesztkérdésekkel), valamint a vadászatban használt vadászkutyák bemutatójával készülnek a szervezők. A rendezvényen legfeljebb 30 fő részvételét tudják biztosítani, így az előzetes regisztrációhoz kötött. A második napon, 2022. június 22-én 8 óra 30 perctől lesz gyülekezés, majd 9 órakor a Sötétvölgyi Parkerdő Sötétvölgyi-erdészházánál veszi kezdetét a program, melyre bármilyen korosztályú gyerekek jelentkezését várják. A program keretében a résztvevők a Mecsek Íjász Egyesület által megismerkedhetnek a vadászíjászat kellékeivel, felszereléseivel és magával a vadászíjászattal, valamint lehetőséget biztosítanak az íjászat kipróbálására is. A résztvevők Lóki György solymász által megismerkedhetnek a solymászat kellékeivel, felszereléseivel és magával a solymászattal is. Regisztrálni az omvk.tolna@gmail.com e-mail-címen lehet név, telefonos elérhetőség megadásával és életkor igazolásával (kizárólag a lövészeti napra vonatkozik), melynek határideje 2022. június 15-e. A rendezvényen való részvétel díjtalan.

Az OMVK Békés megyei területi szervezete rendezésében és támogatásával rendezik meg a VIII. Békés megyei golyós vadászlövészversenyt, melynek ideje 2022. 08. 14-e, vasárnap, 08.00–14.00-ig. Előző nap, szombaton, 08. 13-án, 12.00–19.00 óra között előversenyt tartanak azok részére, akik vasárnap nem tudnak részt venni, valamint ezen a napon 09.00–12.00-ig biztosítanak lehetőséget a gyakorlásra is. A verseny célja a golyós puskával történő szakszerű, biztonságos lövészet gyakorlása, népszerűsítése, valamint egy nemes megmérettetés szervezése lőtéren, vadászias körülmények között, elsősorban Békés megyei vadászok részére. Külön kategóriában lesznek értékelve az ifjúságiak és a más megyéből érkező vadászok is. A programra Nagyszénáson, a Sterbetz István Lőtéren kerül sor, és a részvétel feltétele a 2022. évre kiváltott érvényes vadászjegy és jogszerűen birtokolt fegyver.

 

A Magyarországi Vadászlövészek Egylete által kiírt versenyek (idő, név, hely, kategória):

2022. május 14., szombat

Sárvíz-kupa, Soponya, Sportlőtér – Sporting 100

 

2022. május 21., szombat

Köszolg-kupa – Guerini Compak Sporting magyar kupa II. forduló, Kunfehértó – Compak Sporting 100

 

2022. május 22., vasárnap

JERRING CUP 3. JERRING – Compak Sporting 100

 

2022. május 28., szombat

Vértes-kupa, csákberényi lőtér – Compak Sporting 100

 

2022. május 29., vasárnap

Kombinált lövészeti országos bajnokság, csákberényi lőtér – Kombi 100+25

 

2022. május 29., vasárnap

Tokaji Parcours Party, Zempléni Koronglőtér – Sporting 100

 

2022. június 1. – 2022. június 30.

Bugaci korongmaraton III., bugaci lőtér – Sporting 100

 

2022. június 3., péntek

Helice Magyar Nagydíj – FITASC GPMVE Helice 20

 

2022. június 4. – 2022. június 5.

54. Helice Európa-bajnokság – MVE – Helice 30

 

2022. június 11., szombat

Guerini Compak Sporting magyar kupa III. forduló, hatvani lőtér – Compak Sporting 100

 

2022. június 18., szombat

Polónyi György-emlékverseny, Füzesabonyi Lövészklub – Sporting 100

 

2022. június 26., vasárnap

László-napi Vuk-kupa, VUK Lőtér – Compak Sporting 100

 

További és részletes információkat az Országos Magyar Vadászkamara érintett területi szervezeteinek honlapján, illetve a Magyarországi Vadászlövészek Egylete oldalán találnak.