
A VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. szeptember 6-án a soponyai Ökoturisztikai Központban rendezte meg a 18. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivált, amelyhez két rangos esemény is csatlakozott: a XXXII. Fejér Vármegyei Vadásznap és a STIHL Timbersports Magyar Nemzeti Bajnokság.
A látogatókat a Magyar Honvédség Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar fogadta. A délelőtti programot Hettich-Méhes Dóra, a délutánit Szujó Zoltán vezette.
A Vadételek Asztala főzőversenyen indult csapatok szarvas, őz, vaddisznó és muflon kategóriákban mérték össze tudásukat, a versenyműveket neves gasztronómiai szakemberek bírálták. A zsűri elnöke 2025-ben is Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke.
A Bakony Vadászkürt Egylet gyülekező, majd üdvözlő szignáljai után az ünnepség szónokai egymást követték a színpadon: Majoros Gábor, a VADEX vezérigazgatója, dr. Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke, Papp Zsolt György, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, dr. Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke. A rendezvényt dr. Nagy István agrárminiszter nyitotta meg, aki egyúttal a kitüntetések átadásában is közreműködött dr. Jámbor Lászlóval és Méhes Lajos vármegyei vadászkamarai elnökkel együtt.
Nimród érem kitüntetésben részesült Kiss Tibor, Tóth Attila, Semperger Tibor és Kovács Endre. Magyar Vadászatért érdemérmet id. Sebestyén János vehette át. Az ünnepséget Mészáros János címzetes apát vadásznapi áldása kísérte.
Az egész napos programok sorában helyet kapott Prihoda Judit festőművész élményfestése, Blaumann Ödön vadfotós könyvbemutatója, Mága Ernő és zenekara, a Sárvíz Alapfokú Művészeti Iskola abai csoportjainak néptáncelőadása, vadászkutya-bemutató, Irigy Hónaljmirigy produkció, Gilice 7 próba rejtvénypálya nyereménysorsolása, Bon-Bon Együttes koncert, trófea-, autó- és bútorkiállítás. A gyerekeket öko-játékkert, tűnemezelés, és ugrálóvárral foglalta le, de volt még vadászfelszerelés és kézműves termékek vására, valamint gasztro udvar is.
Gasztronómiai kultúránk jó hírét öregbíti az Erdei ételek mestere kategóriában a Sefag Zrt., Gasztrodizájnban az Erdőért Egyesület bizonyított, a Legjobb külföldi csapat címet az Oltárkő Erdei Iskola képviselői vihették haza Szentegyházára. A Vadgasztronómiai Nagydíj a Vadhajtások formációé lett.
Egymást erősítő rendezvények
- Az OMVK Fejér Megyei Területi Szervezete életében vissza-visszatérő hagyomány, hogy őszi rendezvényét más, kistérségi, megyei, vagy nemzetközi programmal együttműködésben rendezi meg. Az ez évi választásunk, a már tizennyolcadik éve sikeres Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztiválra esett. A közös rendezés mellett, annak alapvető racionalitásán túl, számos szakmai érv is szól – mondta Weidinger István, a Fejér vármegyei Területi Szervezet titkára, majd kifejtette, hogy - a vadgazdálkodás egyrészt közös eredője a vadászok alapvető tevékenységének, illetve alapja a vadászat egyik végtermékének is tekinthető vadhúsnak. A rendezvény kiemelt céljai is jelentős egyezőséget mutatnak a vadászatnak, mint az emberiséggel együtt fejlődő, évszázados hagyományú ősi tevékenységnek a társadalmi elfogadtatása, továbbá a vadhúsfogyasztás azonos helyszínen és egy időpontban történő népszerűsítése kapcsán.
A vadásznapok már „megszokott” ünnepélyes külsőségei közül külön említést érdemel az évente adható szakmai elismerések átadása. Miért tartom kiemelten fontos programpontnak? Mert azok kiérdemlését az ágazatban eltöltött évtizedes aktivitás, felelősségteljes munkavégzés, helyi és vezetőségi javaslatok, döntések sora előzi meg.
A felsorolt kitüntetések vadásznapon történő átadását elsősorban nem annak ünnepélyes formája, sokkal inkább a jelenlévők előtt mutatott példaértéke miatt tartom fontosnak. Megítélésem szerint lehetőséget ad, hogy egyfajta belső késztetést jelentsen, bíztatást az arra fogékonyak számára, hogy az elődeink által megkezdett, - de talán soha véget nem érő – vadgazdálkodási tevékenyégre, mint hivatásra, alázatos szolgálatra gondoljunk.
Fotók: Szente Tünde



