A link vágólapra másolva!
Mesterházi József
Mesterházi József

Az elmúlt időszakban a mérgezések különösen nagy felháborodást váltottak ki a társadalomban, ezért az állatkínzások, a természetkárosítás visszaszorítása miatt 2022. január 1-től hatályba léptek a Büntető Törvénykönyv új módosításai.

Az állatkínzás kapcsán, aki méreg alkalmazásával vagy az állat elpusztítására alkalmas csalétek kihelyezésével több állat pusztulását okozza, egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztésre számíthat, miközben a természetkárosítás törvényi tényállása is szélesedett. Ma már egy évtől öt évig büntetendő az, aki a természetkárosítást méreg alkalmazásával vagy az állat elpusztítására alkalmas csalétek kihelyezésével, több állat életét veszélyeztetve követi el. Továbbá aki a természetkárosítását gondatlanságból követi el, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, de éppen úgy két évre bünteti azt is, aki a természetkárosításra irányuló előkészületet követ el.

Ezzel a módosítással és a korábbi módosítás kapcsán, hogy önálló törvényi tényállásként nevesítette a jogalkotó az orvvadászat bűncselekményét, jelentős segítséget és mozgásteret adott a vadgazdálkodás számára.