A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Kapitális őzbak esett a Somogy vármegyei Korpadombi Vadásztársaság területén, szeptember 27-én. A részleteket a társaság vadászmestere, egyben a kísérő, Kapronczai Tamás osztotta meg a Nimród Vadászújsággal.

 

A Magyaregres környékén 30 százalékos erdősültséggel, nagyon jó minőségű termőföldekkel, sok pillangós kultúrával rendelkező terület kiváló élőhelyet kínál az őznek, így mind létszámban, mind minőségben kimagasló az állomány – kezdi beszámolóját a vadászmester.

 

 

Cikk kép

A tájegységen belül a Kapostáji mellett a legjobb őzes területen gazdálkodnak, az éves tervük 20-22 bak. Minden évben esnek 400-500 gramm körüli agancstömegű egyedek, sőt esetenként még 500 gramm felettiek is, így mindig van 2-3 érmes példányuk – folytatja Kapronczai Tamás.

Rátérve az idei büszkeségükre elmondja, hogy a bakot az üzekedés előtt látta először idén, akkor nem sikerült terítékre hozni, de most egy visszajáró vendég még az idény vége előtt megpróbálkozott vele. Tudták, hogy melyik erdőben él, - mindig ezen a területrészen esnek a legnagyobb bakok -, ám azt nem tudták, hogy ennek melyik oldalára fog kiváltani, ezért egy olyan stratégiai ponton ültek egy búzatarlón, ahol mindkét irányba jól láttak. A bak csak nem jött ki, már csupán 5 perc volt vissza a lővilágból, így úgy határoztak, hogy cserkelnek még egyet. Mint kiderült, jó döntés volt, a lővilág utolsó percében pillantották meg az agancsost és a vendég egyetlen lövéssel terítékre is hozta.

 

Cikk kép

Korát 6 év körülire becsülik, 32 órás nagykoponyás tömege 726 gramm volt, a 24 órás kiskoponyás tömege pedig 635 gramm.

Végül azzal fejezi be a tájékoztatást, hogy idén kétségkívül ez a kivételes egyed „az év bakja Somogyban”, és neki is rekord, hisz az elmúlt 30 évben több mint 600 bakot hoztak terítékre a kíséretében, de ekkorát még sosem.