A link vágólapra másolva!
Fotók: Szigeti Edit és Horváth Attila
Fotók: Szigeti Edit és Horváth Attila

Messzi földön híres gímszarvasbikáiról Zala megye. Hopp Tamás, a Zalai Gímszarvasért Alapítvány, illetve a vadászkamara zalai területi szervezete vadvédelmi és vadgazdálkodási bizottságának elnöke szerint ez egyáltalán nem a véletlennek köszönhető.

 

Az alapítvány néhány éve adta ki Feiszt Ottó és Varga Ernő: A zalai gímszarvas című könyvét, mely a téma ma fellelhető legalaposabb összefoglalója. A zalai szarvas bekerült a megyei értéktárba is. Kiemelkedő minőségét mutatja, hogy itt a legmagasabb az aranyérmes trófeák aránya az egész világon. A gímszarvasagancsok világranglistáján az első 50-ből 16 származik Magyarországról és közülük négy a Zalaerdő Zrt.-től.

– A hatalmas, egybefüggő erdőtömbökkel rendelkező, mezőgazdasági területekkel, szőlőhegyekkel tarkított zalai táj, különösen annak délnyugati része kiváló élőhelyet nyújt a nagyvad számára – fogalmazott Hopp Tamás, aki hosszú időn át irányította a Zalaerdő Zrt. Bánokszentgyörgyi Erdészetének munkáját. – Ez a terület az Adria felől nyitott, még most, ebben az aszályos évben is több csapadék hullt itt, mint az ország más részein. Szép bükköseink és tölgyeseink táplálékot, sűrű aljnövényzetű erdeink búvóhelyet nyújtanak a szarvasnak. Azt gondolom, a szarvas genetikája egyforma mindenhol, a titok nyitja inkább az előbb említett klimatikus viszonyokban, az egy hónappal hosszabb vegetációs időszakban és a tápanyagban gazdag táplálékban keresendő. Télen még a szederlevelet is megeszi a szarvas, normál esetben nem is kell külön etetnünk. Ez az egyik tényező, aminek köszönhető, hogy itt az élő- és az agancstömege is nagyobb a vadnak, mint máshol. A másik, hogy a zalai vadászok eddig elég jól kezelték az állományt, még most is vannak szép, öreg bikák. Állandó vita tárgya, hogy sok-e a szarvas, vagy kevés – szerintem sok és ez hosszú távon nem vezet jóra. Előbb-utóbb az állomány nem fog elférni, degradálódik, egyre több mezőgazdasági kárt okoz, s ezt sem fogják a végtelenségig elviselni a termelők. A szintén túlszaporodott vaddisznóállományt rendesen ritkítja az afrikai sertéspestis, a szarvasállománnyal a szelekciót nekünk kell megtennünk, legalább felére kell csökkentenünk, másként baj lesz. Volt, aki már e véleményem miatt a fejemhez vágta, hogy a Zalai Gímszarvasért Alapítvány elnökeként tönkre akarom tenni az állományt – nem, épp ellenkezőleg, meg akarom menteni.

 

 

Cikk kép