A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Március elejével beköszöntött a télbúcsúztató, tavaszváró időszak, ami egyben a szalonkamonitoring kezdetét is jelenti. Így mi más lehetne központi témája e havi lapszámunknak, mint az erdei szalonka.

Emellett természetesen foglalkozunk a kiemelt aktualitásokkal, madárvédelemmel, vadászati kultúrával, kutyákkal, trófeákkal, és persze folytatjuk meglévő cikksorozatainkat is!

A hónapban Nagy István agrárminiszterrel készítettünk interjút, mely beszélgetés kiemelt témája a mezőgazdaság, az erdőgazdaság, a halgazdálkodás, a természetvédelem és persze a vadgazdálkodás szoros kapcsolata volt, de szó esik a tájegységi fővadászok rendszeréről, a vadkárelhárító kerítésekről és a világkiállításról is.

Juhász Ferenc márciusi naplótöredékében a Hollótanyán, egy hajnali húzáson megpillantott néma egyes szalonkáról ír. Ezt a hangulatot folytatja a lapunk főmunkatársa, Békés Sándor által vezetett képzeletbeli kerekasztalbeszélgetés is, a szalonkavadászatról.

Az alföldi madárvédelem jövője és a vadgazdálkodás kapcsolatának jegyében dr. Tokody Béla ornitológus, erdész, jogásszal beszélgettünk, hogy változó világunkban milyen problémákkal kell szembe néznünk, továbbá miként szélesednek a vadgazdálkodás és a természetvédelem feladatkörei.

Márciusi lapszámunkban Michael Horton amerikai konzervatív külpolitikai szakértő tárgyalja, miért is fontos a vadászat dicsérete, különösen napjainkban, hiszen „a természettel való közeli kapcsolat az, ami újraébreszti bennünk az élet és a halál ritmusát”.

Az állami erdőgazdaságokat bemutató sorozatunk legújabb állomása kapcsán Haraszti Gyulával, az Ipoly Erdő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettesével és Guzsik Alfréd fővadásszal beszélgettünk.

A vadgazdálkodási tanácsok újraalakulásáról és a bennük rejlő lehetőségekről dr. Baranyi Dalma cikkében olvashatnak részletesen, az Agrárminisztérium égisze alatt, melyben olyan fontos témák kerülnek kiemelésre, mint az afrikai sertéspestis és a madárinfluenza magyarországi megjelenése és terjedése.

Vadászati kultúra… Hát van olyan?... A kérdésre a választ e hónapban Kőhalmy Tamás keresi vadászújságunkban.

Vadászkutyás rovatunkban ezúttal az elektromos nyakörv-használatról olvashatnak bővebben, a vadászkutyázás nagyjait bemutató sorozatunk következő részében pedig Tőzegparti Vadász Freya-val ismerkedhetnek meg.

Éltető hagyományaink továbbra sem merülnek feledésbe, a sorozat 11. részében arról tájékozódhatnak, hogyan is kell illően vendégnek lenni, abból is a kívánatos fajtának.

Tóth Csaba és Pálinkás Róbert, az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás központi kiállításának a magyar és nemzetközi trófeakiállítási részlegét koordináló szakemberek közös cikkében a világkiállítás termeiben bemutatott trófeák kerülnek központba, és osztják meg az ezzel kapcsolatos véleményüket.

A vadászatra jogosult számára az egyik jelentős, ugyanakkor nehezen tervehető költség a kártérítési összeg, melyet a vad-gépjármű ütközések miatt kénytelen megfizetni. A témát érintő jogi szabályozás-változásokba, a valós helyzetbe dr. Jánoska Ferenc, a Nemzetközi Vadászati és Vadgazdálkodási Konferencián bemutatott előadása nyújt betekintést.

Szerkesztőnk újra szögre akasztotta a klaviatúrát, hogy egy nap erejéig vadászkürtösként próbálhassa ki magát. Írásából kiderül, miként sodorta az élet újra Apajra, valamint, hogy hogyan teljesített a kürtösök próbáján Nagy Csaba nappalijában.

Természetfotósainkat bemutató sorozatunk harmadik részében lapunk újabb kollégája, Fülöp Bálint mutatkozik be, és meséli el, hogyan lett a fotózás több, mint hobbi.

A hónap irodalmi fejezetében dr. Molnár Tamás tavaszi írását Boros Zoltán grafikája eleveníti meg.

A kevésbé ismert hahóti bika történetével folytatja Varga Csaba a magyar vadászat történelméből bemutatásra kerülő trófeák sorozatát.

A Gyulaj Erdő- és Vadgazdaság nyugalmazott igazgatójának, Deák Istvánnak a 90. születésnapja alkalmából meglepetéspartit tartottak a Gyulaj Zrt. munkatársainak képviseletében jelen lévők az Óbíródi Vadászházban.

Február 11. és 13. között rendezték meg az idei Kaszó-kupát, mely mozgalmas vérebes hétvégéről Agyaki Gábor írt élménybeszámolót.

Az Országos Jótékonysági Vadászat kiemelkedő eredményeit Szigeti Edit foglalta össze, hiszen legutóbbi alkalomtól az apróvadászat mellett megteremtették a nagyvadvadászatok lehetőségét is, ezzel növelve a résztvevők számát és az adományok volumenét is egyaránt.

A SHOTKAM elnevezésű, kifejezetten puskára tervezett kamera. „felesleges” kütyü lenne? Utánajártunk…

Kecskés Róbert megkönnyítheti a kaliberválasztást őzvadászatra, hiszen a tavasz beköszöntével nemsokára újra itt az ideje a hazánkban legnagyobb számban előforduló agancsos vadunk vadászatához…

Dr. Magyar Gábor osztja meg olvasiónkkal a Carl Zeiss Ag, tehát egy távcsőgyár sikertörténetét, annak apropóján, hogy tavaly novemberben ünnepelte 175. születésnapját a Zeiss optika gyár.

És az elmaradhatatlan: ezúttal lapunk végén a kisdorogi Illés Borház 2019-es chardonnay borát ajánljuk szíves figyelmükbe.