A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Bő két éve egyre nagyobb gondot jelentenek a Szombathelyen felbukkanó vaddisznók, amelyek károkat okoznak és a lakókban félelmet keltenek. Az önkormányzat és az Aranypatak Vadásztársaság együttműködése biztosíthatja újra a nyugalmat.

 

A városba betévedő, illetve hosszabb ideje ott élő vaddisznók intenzív gyérítéséről a vasi vármegyeszékhely közgyűlése döntött még 2023 elején, reagálva az egyre gyarapodó lakossági panaszokra. Azóta a területileg illetékes vadásztársaság szakembereinek sikerült terítékre hozniuk jelentős mennyiségű vaddisznót, ebből csak októberben és novemberben 10-10 példányt. Munkájuk sikerességét jelzi, hogy augusztus óta nem érkezett bejelentés sem a napi ügyeletet adó vadászokhoz, sem az önkormányzathoz.

Érdeklődésünkre dr. Saly Imre, a vadásztársaság elnöke elmondta: a probléma országos tendencia, hiszen más városokban is egyre többször hallani belterületre tévedt vadról. Úgy véli, a jelenség hátterében részben az áll, hogy egyre többen költöznek városokba, amelyek területe folyamatosan növekszik, ahogy Szombathely esetében is ez a helyzet. Ez pedig általában szűkíti a vad életterét. Másrészt a kertvárosi részeken korábban sok kertet műveltek az előző generációk tagjai, ám ők mára megöregedtek, nem tudnak kijárni dolgozni a birtokokra, a fiatalabbakat jellemzően ez a tevékenység már nem nagyon érdekli, így a kiskertek a gyümölcsfákkal magukra maradtak. Ezek a területek (csak hogy érzékeljük az arányokat, egy gondozott kertre jut három-négy gondozatlan) a hulló gyümölcsökkel, a magas, bozótos növényzettel a vaddisznó számára ideális környezet. Így ezekre a részekre beköltöznek és szaporodnak, hiszen rendelkezésre áll az élelem, a víz és a nyugodt élőhely.

A hulladékgazdálkodással kapcsolatban Szombathelyen nem látunk olyan problémát, ami okot adna a vaddisznó betelepülésére – szögezte le dr. Saly Imre. – Az inkább, hogy a város körüli nagytáblás mezőgazdasági területeken egyre több a villanypásztor és a fix vadvédelmi kerítés, ami még tovább szűkíti az állatok életterét.