A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Novemberi lapszámunkban mi más is lehetne központi témánk, mint az apróvad. Emellett továbbra is foglalkozunk a bikákkal, de napirenden vannak az aktuális jogszabályi kérdések, a szaravslétszám, és persze a Széchenyi 125 emlékév is.

 

Lapszámunk elején továbbra is „bikaparádé” formájában adunk ízelítőt az idei év eredményeiről, ezúttal a dámoké a főszerep.

A vad, a kihelyezett és a ládás címmel lapunk főmunkatársa, dr. Jánoska Ferenc gondolatait olvashatják napjaink fácángazdálkodásáról.

Hogy első kézből halljon a gyakorlati tapasztalatokról, milyen a mezeinyúl-gazdálkodás és vadászat Pest vármegyében, szerkesztőnk a Tessedik Sámuel Vadásztársasághoz látogatott.

A nagyiváni vadásztársaság területe Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében, a Hortobágyi Nemzeti Park határán fekszik. Vizes élőhelye nincs, az évi csapadékmennyisége csupán 520 milliméter, mégis kiváló vadlibavadászati lehetőségeket kínál. Ezt a témát járta körül kollégánk, hogyan is működik ez az ország egyik legszárazabb területén.

Ma récefajaink közül egyedül a tőkés réce vadászható, mely hazánkban stabil állománnyal rendelkezik, noha a terítékadatai évről-évre csökkennek. Minden vármegyében vadásszák, de vajon milyen lehet egy ízig-vérig nagyvadas területen a récék nyomában járni? Erről Szigeti Edit beszélgetett Billege Balázzsal, a szepetneki HUNOR 2000 Vadásztársaság tagjával.

Lesz még cserregés a határban? - dobta fel a kérdést kollégánk novemberi lapunkban, és egyúttal egy gondolatkísérlet keretén belül foglalja össze, mit lehetne tenni a szürke fogoly helyzetének javításáért.

A vizslák, retrieverek és kajtatóebek vadászati felhasználhatóságáról írt a hónapban Babiczky Attila, hogy választ keressen a kérdésre: létezik a tökéletes apróvadas kutya?

Kovács Márk kollégánk Mivel kedveskedjünk a vadnak sorozatának tizenegyedik részében a hónap vadföldnövénye a szegletes lednek, emellett továbbra is ír a vadföldön aktuálisan elvégzendő teendőkről, valamint a hónap tippjéről is, ami ezúttal az apróvadfajok táplálékigényéről szól.

Folytatjuk másik cikksorozatunkat is, amelyben egy kiválasztott vadászterület életét követjük végig, bekapcsolódva az évszakos teendőkbe. A legújabb részből megtudhatják, hogy minden nehézség ellenére milyen eredményekkel zárta az idei főidényt a Sellyei Pagony Vadásztársaság.

A hónap interjúját dr. Jánoska Ferenc egyetemi tanárral, lapunk főmunkatársával készítettük.

A szarvaslétszám kapcsán indított vitafórumunk októberi hozzászólója olvasónk, Tesch Tamás vadgazdamérnök volt, novemberben pedig Nagy Zoltán vadgazda véleményét olvashatják a témában. Szerkesztőségünk ezúttal sem foglal állást a vitafórumon elhangzó vélemények kapcsán, viszont továbbra is várjuk olvasóink véleményét, hozzászólását az info@nimrod.hu címen.

Október 16-án megjelent a Magyar Közlönyben a sokak által várt, az egyes vadgazdálkodással összefüggő miniszteri rendeletek módosításáról szóló AM rendelet, amely több végrehajtási szintű jogszabály módosítását, köztük a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény végrehajtásának szabályairól szóló 79/2004. (V. 4.) FVM rendelet (vhr.), a tájegységi tervrendeletek, a vizsgarendelet, valamint a trófeabírálat díját tartalmazó díjrendelet módosítását is tartalmazza. Novemberi lapunkban minderről közérthető összefoglalót olvashatnak Kovács Ferenc, az Agrárminisztérium Vadgazdálkodási Főosztály főosztályvezetőjének tollából.

Hogy mit mutatnak a számok és trendek a közelmúlt rabsickodásával kapcsolatosan, arról lapunk jogi szakértője, dr. Makai Krisztián foglalta össze az elmúlt tíz év tapasztalatait.

Éltető hagyományaink sorozatunk 29. részében azt a témát járja körül Békés Sándor, lapunk főmunkatársa, hogy mit is jelent a szó hatalma.

Lőporfüst és galambtoll címmel Gyorgyevics Tamás Széchenyi Zsigmond kutató írt cikket az egykori gróf két évtizednyi versenylövészetéről.

Novemberi portrénkban megemlékezünk „az erdő egyszerű krónikásáról”, Wentzely Dénesről.

Vadászújságunk 111 évfolyama alatt több mint 2000 lapszám készült, egészen pontosan ez a szám idén, azaz 2023 novemberében érte el a 2023-at. Ennek apropóján áttekintettük a Nimród eddigi „életét”.

Irodalmi rovatunkban paplaci, Imre herceg című írását Pócz Dániel grafikája „keltette életre”.

Goodbye, hazám! sorozatunk következő részében Lengyel Imre meséli el 2022. évi, dél-afrikai oroszlánjának elejtését.

Novemberi lapunkban vadászati és tudományos tapasztalatokat is olvashatnak a nutriáról, egy szlovákiai nutriavadászat kapcsán.

Kitekintő címmel lapunk végén – a szokott módon – röviden összefoglaljuk az elmúlt időszak nemzetközi történéseit, híreit is.

Varga Csaba szerzőnk továbbra is Ilosvay Ferenc nyomában, ezúttal a tizenkét ösvény gúthi szakaszán, a nyírségi homok erdejében jár.

Felszerelés rovatunkban Kecskés Róbert kollégánk járja körül a hangtompító felszerelésének és karbantartásának kérdéseit.

3 kérdés 3 válasz címmel indítunk egyfajta „miniinterjú-sorozatot”, mindig az adott hónap aktualitásaival kapcsolatban. Aki novemberben válaszol: Kammermann Péter, tájegységi fővadász, táji vezető.

Szeptember végén Békés vármegyében találkoztak a vadászok, vadgazdák és érdeklődők a Nimród Vadászújság és az Országos Magyar Vadászkamara Békés vármegyei Területi Szervezete által rendezett közös szakmai esemény, a Nimród Fórum alkalmából.

Lapunk végén Vadászbazár név alatt böngészhetnek az apróhirdetések között, amit jövő hónapra ingyenesen feladhat akár Ön is! Részletek: nimrod.hu/hirek/ingyen

ÖrömPörkölt gasztronómiai rovatunk e havi étele a bölény steak fokhagymás jusvel.

Újságunk végén megismerkedhetnek „címlapsztárunkkal”, aki szeptemberben Németh Sándor, a Dél-Dunántúli Fauna Vadászati Társaság fővadásza.

Tartsanak velünk hónapról hónapra a Nimród Vadászújság hasábjain!