A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Egy hamarosan induló magánkezdeményezés teszi lehetővé mindannyiunk számára, hogy hozzájáruljunk Magyarország erdőterületeinek gyarapodásához.

 

A CarboTree elnevezésű programot Lehotzky András vadász és Bódy Dániel környezetvédelmi szakember találta ki, és az évek óta tartó tervezés és előkészületek eredményeként a napokban indítják el.

Olvasóink számára nem kell hosszan ecsetelni az erdők fontosságát. Sőt mi, vadászok személyesen is gyakran élvezzük jótékony hatásait. Tudjuk, hogy a vad számára otthont, búvóhelyet és élelemforrást jelent az erdő, illetve azt is, hogy nélkülözhetetlen szerepe van abban, hogy élhető maradjon a bolygónk. Sőt azzal is tisztában vagyunk, hogy az erdőtelepítés nem keverendő össze például a városi faültetési akciókkal. Nemcsak abban más az erdőtelepítés, hogy azt biztosan gyakorlott szakemberek végzik, hanem abban is, hogy a faültetési akciók keretein belül elültetett fák további sorsa bizonytalan, míg ha hivatalosan erdőt telepítünk, akkor a jelenlegi jogszabályok szerint az már erdő marad, és gondos gazdája is lesz ezután. Pláne, ha eleve állami eredőgazdaságok területén történik mindez, ahol a magyar állam a gazda, amelyik amúgy is elszánta magát arra, hogy 2030-ig 27 százalékra növeli az ország erdősült területeinek arányát.

A CarboTree csapata már több állami erdőgazdasággal megállapodott, hogy a program számára még nem erdőnek minősülő területeket és szakmai gondoskodást biztosít. Ehhez csatlakozhatnak cégek és magánemberek, akik a hozzájárulásukkal kiveszik a részüket a klímavédelemből. Mert bizony szinte minden tevékenységünk a környezet szennyezésével jár, amit szakértők mérnek, és az adatokat gondosan táblázatokban rögzítik. Innen tudtam meg például, hogy még egy e-mail elküldése is növeli a CO2-kibocsátást.

De nekünk, vadászoknak van még egy nyomós okunk, hogy több erdőnk legyen, hiszen ezzel növeljük a hazai vadállomány élőhelyét, aminek a hasznát nem kell magyarázni.