A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Az ismételt pontos lövések leadása szempontjából a tusahát optimális magassága a pofadék arcformához igazodó alakjával együtt a puskák ágyazásának legkritikusabb elemei.

 

Ezekkel a felületekekel érintkezik arcunk célzás közben. Ha a kapcsolat az arcunk és az ágyazás között nem teszi lehetővé, hogy mindig ugyanazt a pozíciót vegyük fel lövéskor, azaz nem ugyanúgy – optimális esetben a távcső vagy az irányzék szimmetriatengelyében – nézünk bele az irányzékba, akkor ezzel a hibával növeljük a találat bizonytalanságát.

Mivel nem létezik két teljesen azonos arcforma, ezért az univerzálisnak mondható modern kialakítású ágyazások nem mindenkinek felelnek meg. Azaz kijelenthető, hogy míg egy puska ergonómiailag megfelelő az egyik vadásznak, egy egyébként hasonló fizikai adottságokkal rendelkező másik vadásznak küzdelmet és változó eredményességet hozhat. Ezt a negatív hatást tovább fokozza egy esetlegesen magasra szerelt puskatávcső. Szélsőséges esetben előfordulhat, hogy az arcunknak csak nagyon kis felülete, esetleg csak az állunk ér hozzá a pofadékhoz. A pofadék nem kielégítő magasságának és formájának egyik jele, amikor lövés során a visszaható impulzus kellemetlenül megüti használójának arcát, akár egy kifejezetten békésnek mondható kaliber esetén is.

A vadászfegyver kiválasztásakor és vásárlásakor tehát mindenképp érdemes számolnunk saját adottságainkkal, továbbá figyelembe venni puskánk és a hozzá kapcsolódó távcsövünk magasságát is. A legújabb darabok már nagyon gyakran gyárilag emelhető pofadékkal rendelkeznek, vagy pofadékemelővel is rendelhetők. Ezeknél viszonylag gyorsan beállítható a kívánt magasság, ahol tökéletesen és mindig ugyanúgy nézünk bele célzóeszközünkbe.

Ha csak később bizonyosodik be, hogy puskánkon alacsony a tusahát, akkor a pofadékemelők a legtöbb esetben utólag is beépíthetők függetlenül attól, hogy fa- vagy műanyag ágyazásról beszélünk. Amennyiben nem szeretnénk átalakíttatni a puskánkat, kiváló minőségű, az ágyazásra felhelyezhető, könnyen rögzíthető bőr vagy cordura tusamagasítók is jó szolgálatot tehetnek.

Cikk kép
Cikk kép