A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Az Agrárminisztériumban hétfő délelőtt tartott sajtórendezvényen tudta meg szerkesztőségünk, hogy a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány csaknem 95 millió forinttal támogatja az állatvédelem fejlesztését.

 

Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos a támogatás bejelentésekor hangsúlyozta: az állattartási kultúra tudatos fejlesztéséhez elengedhetetlen a lakosság – és kiemelten a gyermekek – szemléletformálása, ebből a munkából az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek is nagymértékben veszik ki részüket. Hozzátette: a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány létrehozásakor is kiemelt célkitűzés volt a civil szervezetek ezen tevékenységének támogatása, ösztönzése, az pedig rendkívül előremutató, hogy az ivartalanításra is tudtak forrást biztosítani. Kiemelte továbbá, hogy az állatkertekkel folytatott közös munka és edukációs törekvések megerősítésének egyik fontos alapköve lehet, hogy az Alapítvány nem csak szakmailag, hanem immáron anyagilag is segíti állatvédelmi funkcióik fejlesztését. Éppen ezért, az összeget elsősorban civil állatvédő és állatkerteket tömörítő ernyőszervezetek kapják, és legnagyobb arányban ivartalanításra és infrastruktúra-fejlesztésre fordíthatják.

Dr. Vetter Szilvia, a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány Kuratóriumának elnöke kiemelte: a csaknem 95 millió forintos támogatásból a támogatott ernyőszervezetek és a felsőoktatási intézmény ivartalanításra 39 000 000 Ft-ot, infrastruktúra-fejlesztésre 36 250 000 Ft-ot, oktatásra, kutatásra, egyéb rendezvényre 19 650 000 Ft-ot fordíthatnak. Az alapítvány tevékenységéről elmondta, hogy elsődleges feladata a fenntartható megoldások támogatása az állatvédelemben, valamint állatvédelmi jövőtervezés, ismeretterjesztés és megelőzés. Ennek keretében az Alapítvány 2023. szeptemberében éves költségvetése több mint harmadát állatvédő civil ernyőszervezetek fejlesztésére, prevenciós és edukatív munkájának megsegítésére, az állatkertek állatmentő és fajvédelmi tevékenységének erősítésére, valamint az Állatorvostudományi Egyetem civil állatvédőket segítő ivartalanítási programjának és kutatómunkájának támogatására fordítja.