A link vágólapra másolva!
Cikk kép

A Mohosi Jógazdák Földtulajdonosi Vadásztársaság március 23-án szakmai napot rendezett a környező vadászok, vadászatra jogosultak számára. A nap központi kérdése a tájegységen belül a nagyragadozók megjelenése, állandó jelenléte és a vadállományra gyakorolt hatása volt.

 

Az első előadó Galambos Kálmán volt, aki a Cserehát Vadgazdálkodásáért Egyesülés szakmai irányítója. Beszámolójában kiemelte, hogy 8 szomszédos vadászatra jogosult mintegy 30 000 hektáron összefogott a vadállomány (fővadként a gímszarvas) minőségének javítása érdekében.

A következő előadásban Balogh István a Mohosi Jógazdák Földtulajdonosi Vadásztársaság elnöke mutatta be a vadállományra veszélyes ragadozók jelenlétét a vadgazda szemszögéből.

A meghívott előadók között szerepelt Zay Adorján, az ÉSZAKERDŐ Zrt. vezérigazgatója. Előadásából a hallgatóság megtudhatta, hogy az erdőgazdaság mintegy 85 000 hektáron folytat vadgazdálkodást. Kiemelte, hogy a farkas jelenléte komoly hatással van a bükki és a zempléni muflonpopulációra. A vadászterületeken jellemzően muflon- és gímszarvasborjú-tetemeket találnak. Megfigyelték, hogy az ASP-ben elhullott vaddisznótetemekhez a farkas egyáltalán nem nyúl hozzá. A nagyragadozók vadállományra gyakorolt zavarása komoly hatással van az egyéni és társas vadászatok eredményességére – akármilyen jól készülnek fel ezekre, a ragadozók egy nap alatt is megváltoztathatják a körülményeket. Véleménye szerint azokat a vadászatra jogosultakat, akiknek a területén állandóan jelen van a farkas, valami módon kompenzálni kellene.

Szabó Ádám, az Aggteleki Nemzeti Park zoológiai szakreferense előadásában kiemelte, hogy eddig még nem készült átfogó kutatás arra vonatkozóan, hogy a farkas jelenléte milyen hatással van a csülkösvad-állományra. Jelenlegi tervei között szerepel egy farkas GPS-nyomkövetővel való ellátása. Azonban kiemelte, hogy ez a kutatás akkor mutatna reprezentatív értékeket, hogyha a farkassal párhuzamosan több nagyvadat is megjelölnének nyomkövetővel.

Az előadássorozatot Pecze István vadászati felügyelő zárta. Felhívta a jelenlévők figyelmét arra a tényre, hogy bár a nagyragadozók jelenléte állandósult a környező területeken, a gímszarvas állománya ennek ellenére növekszik.

Cikk kép