A link vágólapra másolva!
Fotók: Hortobágyi Madárpark -Madárkórház Alapítvány Facebook-oldala
Fotók: Hortobágyi Madárpark -Madárkórház Alapítvány Facebook-oldala

A rekordok éve volt 2021 – a 25 éve fennálló Vadmadárkórház évértékelése 2021. kiemelkedő volt, a járvány és a 25 éves jubileum határozta meg a múlt évet.

Rekord számú madár érkezett és ebben az évben engedték vissza a legtöbb madarat. A járványhelyzetben civil kezdeményezésre létrejött program stabil anyagi hátteret teremtett a madarak ellátásához.

2021. a rekordok éve volt, az elmúlt 25 év során most érkezett be az eddigi legtöbb, összesen 1138 madár. A beérkezettek több mint fele fióka volt, ezért is lett a legmagasabb a visszaengedések száma. A 65 fajból több különleges példány is érkezett, például 6 réti sas és 6 uráli bagoly, közöttük egy rendkívül ritka, melanisztikus színváltozatú madár. A legkisebb fióka egy néhány grammos őszapó, a legnagyobb egy réti sas volt. Legkorábbi fióka januárban érkezett! Tavaly végezték a legtöbb műtétet. A Vadmadárkórház legkülönlegesebb madara: Kázmér, a gólya, aki gyógyulása után folyton visszatér, így az ott lakók kezdeményezésére Sukoró „gólyabarát” település lett, amit táblával jeleznek is.

Az általános vírushelyzet miatt átalakult a támogatók köre. A covid miatt a cégek részéről visszaszorultak a támogatások, illetve alig volt pályázati lehetőség. Ezzel szemben erős civil összefogás jött létre az Ezrek a Vadmadárkórházért támogatói programmal. Két jelentős céges támogatás volt: az E-ON segítségével felépült a nagy sasröpde, a Fressnapf adományából pedig az állatház kialakítása valósult meg.