A link vágólapra másolva!
Fotó: Krizák István
Fotó: Krizák István

Kezd a mindennapi életünk részévé válni, hogy hírt kapunk Erdélyből egy-egy újabb medvetámadásról. Néhány napon belül két hír is érkezett a témában.

 

Előbb egy vadászat résztvevőjét ragadta el a medve, csak társainak sikerült megmenteni a hajtót, de így is komoly sérüléseket szenvedett. Majd a székelyföldi Csíkszentgyörgyön akadt össze két idős ember a nagyragadozó egyik példányával, amelyik a 69 éves férfira támadt, több helyen megharapta, miközben társa baltával igyekezett elkergetni a támadót.

Mindkét esetben elmondható, hogy ha az áldozat egyedül lett volna, akkor valószínűleg már nem élne, vagy sokkal súlyosabb sérülésekkel került volna kórházba. Már a halálos kimenetelű támadások sem ritkák. Tavaly decemberben, egy szombat reggelen indult Gyergyóújfaluból egy 69 éves férfi a hegyi házához. Miután a rokonai nem érték el, este riasztották a hegyi mentőket, akik holtan találtak rá. Nyakán, hasán és az ágyékán voltak harapásból származó sérülések. Októberben Nyárádszentmárton 61 éves jegyzője ment horgászni, amikor valószínűleg találkozhatott egy bocsait kísérő anyamedvével. A keresésére induló rokonok és ismerősök a falutól 300 méterre találták meg a szétmarcangolt holttestét. A friss nyomokból rekonstruálták a történteket. Szeptemberben egy nap alatt két medvetámadás is történt Hargita megyében. A Gyimesközéplokon élő 58 éves férfi életét a kutyái mentették meg a tehénfarmján rá támadó medvétől. Az áldozat súlyos sérüléseket szenvedett, de életben maradt, mert a kutyák nekitámadtak a medvének, amelyik végül elmenekült. Aznap Madéfalván is támadt egy medve. Az 52 éves asszony a fiával együtt dolgozott a kaszálón, amikor a támadás érte. Júliusban három pásztor próbálta megvédeni a teheneit a rájuk rontó medvétől. Az egyik pásztort megölte, a másikat súlyosan megsebesítette. Utóbbi koponyatörést, többszörös arccsonttörést, hasi sérüléseket szenvedett és a nagyvad több ujját is leharapta. A jászvásári kórházban hét órán keresztül műtötték, hogy stabilizálják az állapotát.

Még hosszan lehetne sorolni az egyre szaporodó eseteket, de inkább nézzünk néhány jellemző adatot. 2021-ben több mint 500 alkalommal értesítették a Hargita megyei csendőröket, hogy a településre bejáró medvéket hajtsák el. 2010 óta 26 embert öltek meg és közel háromszázat sebesítettek meg medvék Romániában. Az ország medvepopulációját 2016-ban – abban az évben, amikor betiltották a faj vadászatát – 6300 példányra becsülték. Valószínűleg már akkor is a becsültnél nagyobb volt az állomány létszáma, ami azóta tovább nőtt, pedig már akkor is túlszaporodottnak volt mondható, mert 4000 példányt tartanak ideálisnak a szakértők.

Magyarországon is tapasztalható a medve jelenléte, az ország egyre több pontjáról érkezik hír az észleléséről. Pánikra nincs okunk, de tanulva a szomszédunk tapasztalataiból, érdemes felkészülni az ember és medve közötti esetleges konfliktusok kezelésére. Ráadásul vadgazdálkodási és természetvédelmi szempontból sem érdektelen, ha a szürke farkas és az aranysakál mellett a medve is elkezdi prédálni a hazai vadállományt.