A link vágólapra másolva!

Fotók: Kókai Márton
Fotók: Kókai Márton

Csütörtök délelőtt ünnepélyes keretek között nyitotta kapuit a vadászok és horgászok legnagyobb éves seregszemléje és nemzetközi kereskedelmi kiállítása a HUNGEXPO A pavilonjában.

 

Az ünnepségen jelen voltak a vadászat, horgászat és az agrárium állami intézményeinek vezetői és a társadalmi szervezetek képviselői. Az érdeklődőket Ganczer Gábor, a HUNGEXPO vezérigazgatója, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Kovács Zoltán kormánybiztos, Nagy István agrárminiszter, Szűcs Lajos, a MOHOSZ elnöke és Philipp Harmer, a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (CIC) elnöke köszöntötte.

Semjén Zsolt kijelentette, hogy érdemes mindenkinek tudatosítani magában azt a tényt, hogy az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás Magyarország 21. századi történetének legjelentősebb rendezvénye volt. Ezután felsorolta a témák sokaságát, amit felölelt a világkiállítás, valamint azokat a számokat, amelyek bizonyítják a program sikerét és grandiózus voltát. Azt is hozzátette, hogy a vadászat és horgászat nem jobb- vagy baloldali tevékenység, hanem pártsemleges. Ennek ellenére érték politikai jellegű támadások a világkiállítást, amelyek a sikerek láttán ellentmondásba kerültek önmagukkal. A siker részeként említette, hogy nagy tömegeknek sikerült elmondani, hogy fenntartható természetgazdálkodás nem lehetséges fenntartható vadászat nélkül. Márpedig ha nem zárjuk el a vadat vadaskertekbe, hanem tudomásul vesszük, hogy az erdők és mezők az otthonuk, akkor sem mezőgazdaság, sem erdőgazdálkodás nem lehetséges vadászat nélkül. Valamint természetvédelem sem létezik állományszabályozó vadászat nélkül, hiszen elég a róka, aranysakál és vaddisznó túlszaporodásának következményeit elképzelni. Számos védett madár- és emlősfaj esne áldozatul annak, ha nem lenne ragadozógyérítő vadászat. Ezután arról beszélt, hogy a természetvédelmi szervezetekkel és a hatóságokkal folytatott tárgyalások után szeretne felszólítani mindenkit, hogy figyeljenek oda az egyre szaporodó mérgezéses esetekre, amelyeknek ragadozó madarak és emlősök esnek áldozatul. Ezt az eljárást elfogadhatatlannak tartja, mert rendkívül veszélyes az élővilágra és magára az emberre is. Örömhírként jelentette be, hogy az Egy a Természettel szervezői iroda tovább folytatja a munkát, hogy a világkiállítás értékeit tovább közvetítse. Ennek része, hogy a Nimród Vadászújság továbbra is eljut a vadászokhoz.

Kovács Zoltán köszöntőjében beszélt arról, hogy különös elszántság kellet a HUNGEXPO részéről ahhoz, hogy a világjárvány idején felvállaljon egy akkora volumenű rendezvényt, mint a világkiállítás, ahogy most szükség van erre a FeHoVa megrendezéséhez. Ezt az elszántságot köszöni nekik, mert kiderült, hogy az embereknek nagyon nagy szüksége van a virtuális téren túli, személyes élményekre. Éppen ezért a Világkiállítások Nemzetközi Irodájával egyeztetnek, és hamarosan előadják tapasztalataikat, amelyek világszinten is kuriózumnak számítanak. Mindez a HUNGEXPO számára is azt jelenti, hogy rendezvényközpontként kiemelt figyelmet kap a nemzetközi rendezvényszervezői világban. A világkiállítás sikerei újabb munkára sarkallja a szervezőket, amire megkapták a mandátumot a kormánytól. A Nimród Vadászújság szakmai munkája és terjesztése ebben a szellemben folytatódik, illetve tárgyalások zajlanak a HUNGEXPO vezetésével a FeHoVa megújításáról is. Az oktatási szaktárcával is egyeztetnek arról, hogy az erdészetek erdei iskoláinak pedagógiai és szakmai anyagai a nemzeti alaptanterv részévé váljanak. Kovács Zoltán bejelentette, hogy hamarosan megjelenik a világkiállításról készült tételes beszámoló, amely számokban és grafikonokban nyújt áttekintést az elvégzett munkáról és az eredményekről, arról, hogy mire lett elköltve az állami forrás, valamint egy díszes emlékkönyv, amely a tartalmat, a látványosságokat mutatja be. Végezetül a szakmai párbeszéd folytatásáról is beszélt, ami rendkívüli módon felélénkült a világkiállítás keretében az ott részt vevő természetvédő, vadászati és erdészeti szervezetek és tudományos fórumok között.

Nagy István agrárminiszter szerint az ilyen rendezvények, mint a FeHoVa, arra is alkalmasak, hogy megnézzék, milyen eredményes volt az érintettek, a vadászok, a horgászok és a magyar kormány együttműködése, illetve mindebből milyen feladatok adódnak a jövőre nézve. Egyúttal köszönetet mond a magyar horgászoknak és vadászoknak, akik rengeteget tesznek a természetes élőhelyek megőrzéséért. A vadászat és horgászat hasznáról beszélve elmondta, hogy a kormány milyen módokon segíti ezeket a tevékenységeket.

Szűcs Lajos, a MOHOSZ elnöke arról beszélt, hogy a kormányzattal való együttműködés mentette meg a hazai horgászatot. A 700 ezer tagot számláló szervezetről azt mondta, hogy ha 10 éve nem lépnek együtt a kormánnyal, akkor ma már a természetes vizek mind magánkézben lennének, a MOHOSZ pedig egy kiüresedett szervezet lenne. Szerencsére nem így történt, így megmaradt Magyarország legnagyobb civil szervezete, amely a kormány döntéshozatalában is részt tud venni.

Philipp Harmer, a CIC elnöke arról beszélt, hogy egészen egyedülálló, ahogy a magyar állami vezetés támogatja a vadászatot, a vadgazdálkodást és a horgászatot. Ezek a magyar sikerek, amelyeket láthat a világ, egyértelműen nem jöhettek volna létre, ha nincs ez az erős támogatás.

A köszöntők után az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás díszjelét adták át. A világkiállítás díszjelének egyes fokozatát dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Kovács Zoltán, a világkiállítás kormánybiztosa adományozta, és Nagy István agrárminiszter részvételével adták át a kitüntetetteknek a világkiállítás megvalósítása érdekében végzett szakmai munkájuk elismeréseként. Kitüntetésben részesült Marghescu Tamás, a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács vezérigazgatója, aki 2010 óta dolgozik a világ egyik legjelentősebb nemzetközi vadászati és vadgazdálkodási szervezeténél. Korábban a Természetvédelmi Világszövetségnél segítette a fenntarthatóság ügyét. Kiemelt szakmai partneri meglátásai és munkája hatékonyan segítette a világkiállítás megvalósulását. Vida József a világkiállítás össze kulturális programján jelen volt. Áldozatos munkája és bábáskodása révén olyan hiánypótló alkotások kerülhettek mozivászonra és a tévénézők otthonába, mint a Kittenberger Kálmán életét bemutató dokumentumfilm vagy a közönségkedvenc Fekete Istvánnak emléket állító, A bereki ember című alkotás. Nagy Csaba együttesvezető a Vadászkamara Kürtegyüttesnek szóló díszjelet vette át. Az együttes nevéhez fűződik a világkiállítás szignáljának elkészítése, amely az elmúlt évek során számos alkalommal hangzott el különféle rendezvényeken.

Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép