A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Az idei Országos Vadásznap is a nyár egyik legmelegebb napján zajlott, de ez sem vetette vissza a nagyérdemű és a vadászok közösségének érdeklődését.

 

Augusztus 24-én, szombaton került sor az idei Országos Vadásznapra és a Bács-Kiskun vármegyei Szent Hubertus Vadász- és Horgásznapra, amely a Lakitelken található Hungarikum Ligetben, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Bács-Kiskun vármegyei Területi Szervezete szervezésében várta az érdeklődőket.

Az idei országos rendezvény is – nem rendhagyó módon – az év egyik legjelentősebb vadászati eseménye volt, amelyen megjelent a szakma színe-java, az érdekképviseleti szervezetek képviselői, állami és önkormányzati vezetők, illetve az érintett hatóságok, tudományos szakterületek és civilek is képviseltették magukat. Vadászújságunk idén is saját standdal vett részt az eseményen.

Idén is tartottak szakmai konferenciát az Országos Vadásznap égisze alatt, a közönségprogramokat megelőző napon, augusztus 23-án, pénteken, ahol vadászújságunkat olvasó szerkesztő kollégánk, Kovács Márk Ferenc képviselte.

Cikk kép

A szombati vadásznap a hagyományokhoz híven Hubertus Szentmisével vette kezdetét, amelyet dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mutatott be, a Bácska Vadászkürt Egyesület zenei kíséretével.

Cikk kép

A nemzeti és a vadászhimnusz meghallgatása után Asharti Szabó Andrea énekművész előadásában hallhatta a közönség a Vadászhimnuszt, a nemzeti himnuszt, és a Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország című dalt. A magyar vadászok és a Bács-Kiskun vármegyei vadászok zászlójának behozatala után – amely a vármegyei vadászhölgyek kíséretében történt – vette kezdetét hivatalosan a vadásznapi megnyitó.

Cikk kép

Az ünnepi köszöntők sorát Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, a lakiteleki Népfőiskola (a Hungarikum Liget elődjének) alapítója kezdte, aki beszédében arra világított rá: képviselőként is mindig tudni kell kérdezni, a területi problémákat magasabb szintre emelni, erre volt kitűnő példa az aranysakál ügy, amelyben a minisztérium állásfoglalását kérték, és a szakemberek tudására alapoznak. A munka magas színvonalát pedig mi sem mutatja jobban, mint az Országos Vadásznap Gálfalvi termében kiállított trófeák minősége. Az országgyűlési képviselő részletesen ismertette az elmúlt év eredményeit az egyes vadfajok elejtése, a külföldi vadászok, valamint a trófeák érmesarányát tekintve is.

Cikk kép

Következőként Nagy István agrárminiszter lépett a pulpitushoz. Beszédét azzal kezdte: a kormány fontos megújuló energiaforrásként tekint a magyar vadállományra, mi több nemzeti kincsként, amit óvni és vigyázni kell. Nem ment el szó nélkül a vadkár ügye mellett sem, a legfőbb konfliktusforrásként jelölte meg. Amit kifejezetten fokoz, hogy a kormánynak egyszerre kell a magyar gazdák versenyképességét növelnie, ugyanakkor jövedelmező és társadalmilag elismert ágazattá tennie a mezőgazdaságot. Ennek a tekintetében az agrárminiszter a vadgazdálkodási szakemberek szerepét, szakszerű és nélkülözhetetlen munkáját hangsúlyozta, valamint a vadelejtési előírások maradéktalan betartására is felhívta a figyelmet, hiszen ezekben az aszályos években sokkal érzékenyebben reagálnak a gazdálkodók a legkisebb károkra is. Zárásként Nagy István elmondta, a belterületi vadat érintő teljes jogszabályi környezet felülvizsgálata, valamint vadhatás-monitoringprogram kidolgozása is tervben van a közeljövőben, amely területek ebben a gyors ütemben változó világban még nagyobb odafigyelést, törődést és kompromisszumkészséget igényelnek. Ebben van felelőssége a magyar vadásznak, minden nap.

Cikk kép

Kovács Zoltán, a Nimród Vadászújság főszerkesztője is elsők között említette köszöntőjében a hőség, a szárazság, a vadkár problémakörét, amely témák és hatásaik a vadászújság hasábjain is gyakran megjelentek az elmúlt években. Hangsúlyozta: meg is kell jelenniük továbbra is, hiszen a Nimród 112 éve „erre szerződött”, hogy teret, keretet adjon a szakmai párbeszédre.

– 5 éve, amikor a pákozdi Országos Vadásznapon bejelentettük a Nimród megújulását, ugyanerre köteleztük el magunkat, valamint, hogy mindennapi munkánkkal, mértékadó, egyensúlyt teremtő magatartásunkkal teret adjunk a szenzációk mellett a az aktuális szakmai vitáknak, a változó világ okozta újkeletű problémák, konfliktusok feloldásához – részletezte a főszerkesztő, és köszönetét fejezte ki az Országos Magyar Vadászkamarának, hiszen segítségükkel a Nimród Vadászújság a magyarországiak mellett már minden Kárpát-medencei vadászhoz is eljut, valamint kiemelte: az újság és a vármegyei területi szervezetek másfél éves  közös konferenciasorozata, a Nimród Fórum is annak a szakmai párbeszédnek, lokális problémák felszínre hozatalának színtere volt, amivel elindulhatunk az építő viták és a megoldásokhoz vezető úton.

Cikk kép

Földvári Attila, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) szóvivője, a rendezvény moderátora kérte fel Jámbor Lászlót, az OMVK elnökét, nyissa meg az idei Országos Vadásznapot. Beszédében köszönetét fejezte ki Lezsák Sándornak, azért, hogy az idei rendezvény a lakiteleki Hungarikum Ligetben, ilyen páratlanul szép helyszínen valósulhat meg, emellett kiemelte a Bács-Kiskun vármegyei területi Szervezet vezetőségét és mindenkit, aki a szervezésben részt vett. Jámbor László köszöntőjében kitért a vadkárügyre, érintette a túlszaporodott gímszarvas és dámállomány kérdéskörét, amely kapcsán a gócpontokra, és a lokális megoldások szükségességére hívta fel a figyelmet.

– A kamara Ismerd meg a vadászokat ifjúsági programjának köszönhetően 2018 óta már több mint 60 ezer gyermeket sikerült megszólítanunk, ami az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás programirodájának fél milliárdos támogatása nélkül nem valósulhatott volna meg, hiszen nagyon szép volt, ami a központi kiállításon zajlott, de azt még szebbnek tartom, hogy ami azóta megmaradt és tovább működik, ez volt a világkiállítás igazi szellemisége – mondta el az elnök. Kiemelte a középfokú duális képzéseket, az élőhelyfejlesztési projekteket, a humánerőforrás fejlesztését, a munkafeltételek javítását, mint napirendi feladatokat.

A beszédek után országos és vármegyei vadászati kitüntetések átadására került sor. A Magyar Nemzeti Vadászrendet Nagy István agrárminisztertől és Jámbor Lászlótól, az OMVK elnökétől vehette át Zuberecz Tibor, az Országos Magyar Vadászkamara Békés vármegyei Területi szervezetének titkára, a Békés Megyei Vadászszövetség elnökhelyettes-fővadásza, Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója.

A Magyar Természeti-Vadászati Örökségért Érdemkeresztet prof. dr. Heltai Miklós, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének igazgatója, prof. dr. Jánoska Ferenc okleveles erdőmérnök, természetvédelmi szakmérnök, a Soproni Egyetem Vadgazdálkodási és Vadbiológiai Intézetének igazgatója, egyetemi tanár, Dobre-Kecsmár Csaba, az EGERERDŐ Zrt. vezérigazgatója kapta.

A Vadászkamara Aranyérmét dr. Szabó Antalnak, az Országos Magyar Vadászkamara Zala vármegyei Területi Szervezetének elnökségi tagjának, Felügyelőbizottság elnökének, Lakatos Pálnak, a Safari Club International (SCI) magyarországi csoportjának alelnökének és általános elnökhelyettesének ítélték oda.

A Magyar Vadászatért Érdemérem kitüntetettjei: Szidnai László, az Országos Trófeabíráló Bizottság nyugalmazott elnöke Baráth Béla, a Nyírerdő Zrt. Gúthi Erdészetének hivatásos vadásza.

A Nimród Vadászérmet dr. Schally Gergely A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete Vadbiológiai és Vadgazdálkodási Tanszékének tudományos főmunkatársa kapta.

Kiss B. Zoltán, a Felső-Tisza-Vidéki Vadgazdák Szövetségének korábbi elnöke, dr. Soós Istvánné r. ezredes, rendőrségi főtanácsos, az Országos Rendőr-főkapitányság Igazgatásrendészeti Főosztályának vezetője, a Nyírerdő Zrt. Gúthi Erdészetének hivatásos vadásza későbbi időpontokban vették át elismeréseiket.

Vármegyei felterjesztésre Nimród Vadászérmet vehetett át 4 vadgazdálkodási szakember. A dr. Egyed István Alapítvány idei díjazottja pedig a Balaton Vadászkürt Egyesület lett.

A díjazottak között említették meg azokat az ágazatban tevékenykedő személyeket is, akik augusztus 20-a alkalmából állmai kitüntetést, miniszteri elismerő oklevelet vehettek át.

A megnyitó ünnepséget követően az új vadászok fogadalomtételét, a vadászavatás ceremóniáját élvezhették az érdeklődők.

A délután folyamán pedig különböző, színes szakmai programok vették át a helyet a színpadon. Elsőként Csík János és a Mezzo előadását, majd Prihoda Judit festő- és grafikusművész alkotói show-ját élvezhették a látogatók, akinek a helyszínen – a trófeabemutató mellett – önálló kiállítása is megvalósult. A színpadi programokat a ragadozó vadászmadarak bemutatása zárta Helt Enikő solymász előadásban, ezt követte a magyar agár vadászkutya fajtabemutató, továbbá folyamatos lehetőséget biztosítottak a szervezők az íjászkodás kipróbálására is a Turul Koppány Íjászai Hagyományőrző és Sport Egyesület bemutatója mellett, valamint lézeres szimulációs lövészet is az érdeklődők rendelkezésére állt.

De a kapcsolódó szervezetek az egész napos programok biztosításában is kivették a részüket, a hagyományos vadászati módok bemutatása kapcsán a többi között a Magyar Vadászíjász Egyesület, a MIRSA Solymász Egyesület, az Országos Agarász Egyesület, a Magyar Elöltöltő-Fegyveres Lövészek Szövetsége is.

A vadásznapi – ezúttal Bács-Kiskun vármegyei aranyérmes trófeákból álló – kiállítás a Tisza Étterem Gálfalvi termében kapott helyet.

A már jól megszokott, és minden évben népszerű kézműves vásár pedig széles kínálattal várta a vadászó és nem-vadászó nagyközönséget nyitástól zárásig.

Fotó: Kókai Márton

Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép