A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Több értékes őzbak is terítékre került az elmúlt időszakban a hódmezővásárhelyi Előre Vadásztársaság területén, ezért most kicsit „pihentetik” az állományt.

 

Meszlényi Zsolt vadászmester elöljáróban elmondta: 6600 hektáron gazdálkodnak Csongrád-Csanád vármegye szívében, közvetlenül a város mellett lévő területen. 695, 650, 621 gramm – sorolta az adatokat, igazolván, hogy az elmúlt években nemcsak különleges formájú, hanem jelentős agancstömegű őzbakokat sikerült terítékre hozni. Most arra törekednek, hogy minél korosabb bakok maradjanak, ezzel szeretnék megalapozni a következő évek sikeres őzbakvadászatait. Jelenleg a legnagyobb bevételi forrásuk az élőnyúlbefogás, ez tavaly is elég jól sikerült, ennek is köszönhető, hogy most az őzbakokat kímélni tudják.

„Az a célunk, hogy 1-2 évnyi kihagyással ne 5-6, hanem 7-8 éves bakokra vadásztathassunk, ami ezért is fontos, mert a hozzánk érkező vendégvadászok is az érett trófeákat szeretik” – fogalmazott Meszlényi Zsolt.

Arról is kérdeztük a vadászmestert, minek köszönhető, hogy a mezei nyúl jelentős populációban van jelen területükön?

„Nyulat nem vadásztatunk vendégekkel, hanem csak a társaság 26 fős tagsága számára rendezünk évente 4 nyúlvadászatot” – mondta. „Tavaly 84 nyulat ejtettünk el és 803 példányt fogtunk be élve. Továbbá a két hivatásos vadászunk, Olasz Imre (ő 37 éve dolgozik velünk) és Szűcs Balázs nagy hangsúlyt fektet a ragadozógyérítésre. Tavaly a 6600 hektáron 157 rókát hoztunk terítékre. A dúvadat folyamatosan vadásszuk, csapdázzuk, mert azt gondolom, ahol a fő hangsúly az apróvadállományon van, ott erre figyelmet kell fordítani. Sajnos, az aranysakál egyedszáma itt is növekszik, de igyekszünk az előbb említett módszerekkel gátat szabni a terjedésének.”

Meszlényi Zsolt azt is hozzátette: szintén nagy figyelmet fordítanak vadföldjeik kezelésére, ahol elsősorban lucernát termesztenek, amely nem télre, hanem inkább a költési-fialási időszakra időzítve biztosítja a zöldtömeget.

Végezetül arról is beszámolt, hogy az elmúlt években jelentősen erősödött a fácán törzsállománya. A náluk vadászóknak tiltják a fácántyúk elejtését, aki tyúkot lő, az arra a napra befejezi a vadászatot.

 

 

Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép