A link vágólapra másolva!
Cikk kép

A 2018-ban alakult társaság 5556 hektáron gazdálkodik, vadászterülete Somogy vármegye délnyugati részén található, ahol jelentős a mezőgazdasági területek aránya.

 

Novográdecz Péter, a társaság szakmai irányítója foglalta össze az idei tapasztalatokat. A szakember elmondja, hogy évente 30-35 gímszarvasbikát hasznosítanak, ebből 3 öreg és 8-10 középkorú egyedet, a többi pedig a fiatal korosztályhoz tartozik. A szeptemberi bőgésben a társaság területén 13 gímbika esett, 4 példány trófeatömege haladja meg a 10 kilogrammot. Szép számmal láttak ígéretes, illetve nagy bikákat és sok közülük maradt is az állományban, ami a jövőre nézve bíztató.

 

 

 

Cikk kép

Valovics Roland személyében új vadőrük van, aki mindent megtett a siker érdekében, annak ellenére, hogy a ’szeptemberi nyár’ nem kedvezett a vadásztatásnak. A bőgés gyenge volt, a bikák későn indultak meg. Azt tapasztalták, hogy a vad mozgása megváltozott az előző évekhez képest és olyan peremterületeken is ejtettek agancsosokat, melyeken eddig nem, illetve voltak korábban jó bőgőhelyek, amelyek most csalódást okoztak. A szeptember ugyan száraz volt, de az év előző hónapjaiban bőven esett az eső és a vízzel borított területeken ott maradt a tarvad, ami szintén közrejátszhatott a bikák mozgásának megváltozásában.

 

 

Cikk kép

Novográdecz Péter elmondja, hogy a főként német, francia és szlovák vadászokból álló vendégkörük igényeit maradéktalanul ki tudták elégíteni, pedig többen érkeztek azzal a szándékkal, hogy az idényben életbikájukat hozzák terítékre. Az abnormis agancsot kedvelők sem panaszkodhattak, esett ugyanis dárdás bika és egy 4 év körüli, agancstősérült egyed is.

 

 

Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép

Sebzés idén nem volt, így utánkeresésre sem volt szükség. Összességében sikeresen zárták a 2023-as gímszarvasbika idényt és elégedettek az eredményekkel.