A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Érvek szakmai szempontok mentén és azokon túl…

 

A Nimród novemberi lapszámának hasábjain kezdtük el azt a - sajnos elhanyagolt - témát körül járni, hogy egy apróvadas területen szolgáló hivatásos vadásznak mi mindenben lehet segítségére egy kistestű kutya a munkavégzés során. A téma bőségesen ad nekünk gondolkozni valót, hiszen a ragadozógazdálkodás során a jelenleg elérhető kutyás módszereknek (is) csupán a töredékét használjuk hazánkban.

Ehhez adódnak hozzá olyan régi-új feladatok, mint az apróvadas területen megjelenő, vagy már hosszú ideje jelen lévő vaddisznó gyérítése. Manapság egy-egy nádasban legalább akkora szükség van egy jó hajtó kutyára, mint egy jó vizslára.

De van ennek az egész kérdéskörnek egy olyan aspektusa, amit rendre figyelmen kívül hagyunk. Ez leginkább „idő-hatékonyságnak” tudnám lefordítani az angol kifejezés után „szabadon” és szerintem már érezni is, mi lehet mögötte.

A lakott kotorékok feltérképezésénél gyorsabban és több kotorékot fog nekünk találni kiskutyánk, mint amit mi felfedeznénk. És egy tacskó vagy terrier másodpercek alatt mutatja nekünk a kotorék bejáratánál a viselkedésével, hogy bent van-e éppen a lakója. Ha borzról van szó, a testszorítót már tehetjük is a bejáratokra és mehetünk tovább, ezzel időt és energiát spórolva, hagyva a csapdákat dolgozni. Egy lámpázásnál, lesvadászat alkalmával rögtön kéznél van kis társunk, percek alatt kiderül, a halálvágta után hol fekszik a vad (hányszor, de hányszor kerestünk kis társammal olyan vadat, amit az elejtés után hőkamerával kerestek és nem találtak meg, pedig ott volt 50-100 m-en belül?!).

Függetlenséget is jelent, hiszen nem kell várnunk minden esetben a kotorékos, utánkereső csapatra.

Sok-sok ilyen, és ehhez hasonló módszert veszünk górcső alá a Nimród hasábjain, és leginkább szakmai szempontból próbálunk tanulni belőlük. De legalább ilyen fontos az az idő, amit kiskutyánk nekünk spórol, miközben együtt dolgozunk. Hivatásos vadászaink számára talán ez, a családdal töltött idő a legnagyobb érték és ebben felülmúlhatatlan segítség egy olyan társ, aki a mindennapi munka során a hatékonyságunkat egy új szintre emeli, miközben értékes perceket, órákat takarít meg nekünk, családjaink számára. Egy társ, aki nélkül ugyan lehet boldogulni, de vele sokkal könnyebb.