A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Piaci adatok a vadászati célú sörétes lőszerek magyarországi értékesítéséről

 

Tanulmányaiból még mindenki emlékszik, hogy Magyarországon és világviszonylatban is a legelterjedtebb sörétes kaliber a 12-es. De mik is a pontos adatok a kaliberek eloszlásával kapcsolatban, pontosan milyen előnyei és hátrányai vannak a különböző sörétes kalibereknek, és milyen átlagos söréttömeggel vásárolunk idehaza, ha apróvad vadászatról van szó?

Emlékezzünk kicsit vissza, hogy honnan is származtatjuk ezeket a jelöléseket. Az angolszász szabványosítási törekvésekből ránk maradt a sörétes fegyver kaliberének meghatározása, ami azon ólomgolyók számával egyezik meg, amelyeket egy font ólomból lehet kiönteni úgy, hogy az ólomgolyók átmérője pontosan egyezzen a cső belső átmérőjével. Ez a 12-es kalibernél 12 db, körülbelül 18,5 mm-es golyót jelent, de ettől a fegyvergyártók a szabványokat kihasználva némileg eltérhetnek.

A három leggyakoribb vadász kaliber, amivel találkozhatunk a 12-es, a 16-os és a 20-as. A Magyarországon történő vásárlásokat tekintve a tényleges eloszlásukhoz, objektív értékesítési adatokat a Jape Vadász Kft-től kaptam. Eszerint a 12-es kaliberhez a teljes 2021-es évben eladott vadász célú lőszerek 82%-át tették ki a teljes érékesítésnek, a 16-os kaliber csupán 5%-ot, a 20-as kaliber 11%-ot és az összes többi mindössze 2%-ot.

A 12-es sörétes puska sokoldalúbb mivoltának és teljesítményelőnyének a 16-oshoz és a 20-ashoz képest nem a sörét sebessége a fő oka. A kisebb kaliberek épp oly gyorsak lehetnek, csak egyszerűen ugyanabból a sörétszem átmérőből kevesebbet tartalmaznak. A 16-os és 20-as puskákat gyakran az alacsonyabb visszarúgás miatt választják, de ez csak akkor igaz, ha a tusa jó geometriáján túl a tömegéhez képes optimális söréttöltetet használunk.

Nagyon tanulságos a Magyarországon 12-es kaliberben vásárolt patronok söréttömeg és átmérő szerinti eloszlása is. Az alföldi régiókban a 28-32 grammos töltetűeket kisebb, 2,7-3,1 milliméteres sörétszem átmérővel részesítik előnyben, addig Nyugat-Magyarországon a nagyobb, átlagosan 34 grammos söréttöltettel rendelkező lőszereket, 2,9-3,5 milliméterben választják a vadászok.

Természetesen 16/70-es kaliberben is létezik az átlagos 28 grammostól eltérő 32 grammos, nagyobb töltetű patron. Ha a 20-as kaliberben nagyobb töltetre van szükség, akkor 76 mm-es változatban akár 38-40 gramm sörét is elfér. Ez azonban egy nagy terítékű apróvad vadászatnál – figyelembe véve a puskák kisebb tömegét – vállra gyakorolt hatás szempontjából nem annyira kellemes mulatság.