A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Október 15-én terítékre került a Kaszó Zrt-nél minden idők eddigi legnagyobb dámbikája, melynek 24 órás trófeatömege 4,80 kilogramm volt.

 

A kivételes vadat esti cserkelés alkalmával hozta terítékre egy belföldi vendégvadász. A Kaszó Zrt-nél évről-évre jobb eredmények születnek a dámgazdálkodás vonatkozásában. Galamb Gábor, az erdőgazdaság vezérigazgatója foglalta össze a legfrissebb tudnivalókat az elmúlt évek tapasztalatainak tükrében:

„Azokon a területrészeinken, ahol a dám előfordul - az üzemi vadászterület kb. 60-70 százalékán - igyekeztünk a jó gazda gondosságával gazdálkodni vele, és az elmúlt évek egyre jobb terítékadatai azt jelezték, hogy talán jó úton járunk. A tavalyi évben már tíz, 4 kilogramm feletti lapátost sikerült terítékre hozatni, és minden évben megdöntöttük a valaha Kaszón esett legnagyobb trófeatömegű dámbikát. Annak ellenére, hogy a barcogás elején, az aszály miatt nem reméltük idén a tavalyi rekord megdöntését. Viszont a természet ránk cáfolt, hiszen egy szerencsés hazai vendéggel sikerült egy 4,80 kilogramm trófeatömegű dámbikát terítékre hozatnunk.

Október 17-ére a tervezett 40 egyedből 28 került terítékre, ez valamivel több mint a fele tehát a tervezett mennyiségnek, de jelen pillanatban is két csoport vadászik a területünkön és az elkövetkező egy hétben még folyamatosan érkeznek a továbbiak.

Az október 16-i terítékünk különösen gazdag volt, a 10 dámbika - köztük a 4,80 kilogramm trófeatömegű egyed - mellett egy körülbelül 9 kilogramm trófeatömegű gímbikának is megadhattuk a végtisztességet.

Az idei barcogás meglehetősen nehezen indult, és a nehéz indulás is nagyon rapszodikus volt, csupán két-három napja lehet azt mondani, hogy végre zeng az erdő a dámbikáktól. Reméljük, hogy még legalább tíz napig ez így is marad, mert akkor biztonsággal tudjuk majd teljesíteni a tervet.

Hang nélkül nagyon nehéz vadászni, ezért a hivatásos vadászoknak nem volt könnyű dolguk az elmúlt két hétben, és kétségtelen, hogy a vendégeknek is sokkal nagyobb élményt jelent barcogás közben elejteni a bikát. A közelmúltban esett egy kis eső, ami előny a vadásztatásnál, mert halkabban lehet cserkelni a vadra a nedves avarban.

Most a belföldi vadászok mellett dán, osztrák és német vendégeink vannak és várjuk a többieket. Többségében október 25-ig vannak vendégeink, azt követően már a barcogás is visszaesik, ezzel párhuzamosan a vendégek száma is csökken.”

 

 

Cikk kép
Cikk kép