A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Az Őrségi Nemzeti Park huszadik születésnapja alkalmából újabb 20 hektárral bővült a park „szabadon” élő bölénycsordájának területe.

 

A Sokszínű Vidék beszámolója szerint mára már kihalt európai bölény hegyvidéki alfaját 2019-ben telepítették a Kondorfa határában elhelyezkedő Hegy-völgy elnevezésű területre, ahol a kutatók megfigyelik az állatok életmódját az ember által nem érintett természeti környezetben. A bölények élőhelye igen változatos, állandó vizű patakok, hatalmas legelők, bozótos-cserjés területek, égerligetek, illetve fenyvesek is megtalálhatóak a területen, így az ott dolgozó szakemberek változatos terepeken figyelhetik meg a nagy testű patások tájformáló tevékenységét.

– Hagyjuk érvényesülni az állatokat a tájban, kutatjuk és dokumentáljuk az eredményeket. Új felfedezés például, hogy a bölények újra és újra kitaposott ösvényei gyakran a víz útjává válnak. Ez pedig jelentős tájátalakítás – nyilatkozta a lapnak dr. Németh Csaba igazgatóhelyettes.

A Nemzeti Park Igazgatóság által korábban publikált videóból kiderült, hogy a terület elbozótosodott gyümölcsöseit a bölények megtisztították, ami által számos más faj is táplálkozó- és vadászterületekhez juthatott.

Forrás: Sokszínű Vidék