A link vágólapra másolva!
Fotó: Kókai Márton
Fotó: Kókai Márton

Péntek koradélután az „Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás kabalakutyájáról, Fátyolról készült nagyszabású film kapcsán zajlott beszélgetés a FeHoVa-n, a HUNGEXPO, A pavilon, Vadász színpadon.

A beszélgetés résztvevői Kovács Zoltán kormánybiztos, aki a magánéletben három drótszőrű magyar vizsla gazdája, Géczy Dávid, a Fátyol film rendezője, aki a magánéletben egy weimari vizsla gazdája, Kiss Ernő Zsolt, a Fátyol film főszereplője, aki a magánéletben egy golden retriever és egy befogadott kutya gazdája, Noveczki Katalin, Fátyol kutya tenyésztője és trénere, a Fátyol film szereplője, Pomázi Ágoston, a Fátyol film szakértője és szereplője, a magánéletben négy kutya gazdája és Csővárberki Fátyol drótszőrű magyar vizsla, a film főszereplője voltak. Moderátor Vetter Szilvia, az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Jogi, Elemző- és Módszertani Központjának vezetője volt.

A felvezetőben a moderátor elmondta, hogy a filmben három fejlődéstörténetet láthatunk. Egyrészt nyomon követhetjük, ahogy fejlődik a kutya, a pici kölyökből fejlett vadászkutya lesz, másrészt fejlődik a gazda, aki először el sem tudja dönteni, hogy milyen kutyafajta való neki, majd a végén ő is természetjáró ember lesz és harmadszor a kutya és gazdája kapcsolatának, együttműködésének a fejlődését láthatjuk. Ebből kiindulva kérdezi a beszélgetés résztvevőitől, hogy hogyan váltak kutyatartóvá és miért pont azt a fajtát választották, amit?

Kovács Zoltánnak falusi gyerekként természetes volt a kutyatartás, de a kutyáik eredettörténete meglehetősen vegyes volt, és nem volt jelentősége. Amikor a nagyapja mellett belekóstolt a vadászatba, akkor találkozott vadászkutyákkal is. Későbbi életében volt puli, labrador, végül immár három magyar vizsla gazdája. Eredetileg weimari vizslát tervezett, de végül úgy döntöttek a felelésével, hogy olyan magyar vizslafajtát választanak, amely néhány évvel ezelőttig úgymond veszélyeztetett kategóriába tartozott. Így állapodtak meg a drótos magyarvizsla mellett. A világkiállításhoz kötődően alakult a Magyar Vizslák Világszövetsége, amely igyekszik azt szavatolni, hogy ezen két kutyafaj hungarikumként legyen nyilvántartva, és a tenyésztésről és más velük kapcsolatos kérdésekről a válaszokat magyar szakértők tartsák kézben. Mindezen részleteken túl, az a lényeg számára, hogy egész egyszerűen nem jó kutya nélkül élni.

A beszélgetés során arról is szó esett, hogy sokan fel sem ismerik, hogy az általuk tartott kutya valamelyik vadászkutyafajhoz tartozik, amelyiknek ha módja van vadászni, akkor sokkal boldogabb, kiegyensúlyozottabb és egészségesebb lehet. És mindez a gazdájának sem árt, hiszen ezzel ő is rendszeresen jár a természetben.

A „Fátyol” Erdőn innen - városon túl című film bemutatójára 2022 húsvétján kerül sor az MTVA Duna csatornán.

Cikk kép