A link vágólapra másolva!
Cikk kép

A X. Békés Vármegyei Golyós Vadász-Lövész Versenyről

Az Országos Magyar Vadászkamara Békés vármegyei Területi Szervezete rendezésében és támogatásával került lebonyolításra június utolsó szombatján a X. Békés Vármegyei Golyós Vadász-Lövész Verseny, ami mellett minden évben valami újdonság is szerepel a programban, köszönhetően a golyós lövészettel foglalkozó szakbizottság kreativitásának.

A nagyszénási Sterbetz István lőtéren évtizedes hagyomány, hogy vadászati szituációkat leképező helyzetekben vetik össze lőtudásukat elsősorban a Békés vármegyéből származó, de az ország többi részéről is érkező vadászok. A feladat évről-évre nagyjából ismert, de ezen is mindig csavarnak valamit a szervezők, éppen ezért is népszerű minden évben a verseny.

Idén az igazi kuriózumnak a megszállott éjszakai ragadozóvadászok versenye számított, ugyanis ilyen még nem volt az országban. Első alkalommal mérettethették meg magukat a modern technikai célzóeszközöket használó vadászok. A verseny megálmodója, rendezője Matuska Pál, fővédnöke pedig Horváth Mihály, akik mindketten komoly szenvedélyként hódolnak az éjszakai ragadozóvadászatnak, így az ötlet – hogy érdemes lenne összehozni az éjszakai vadászat szerelmeseit és lőtéri körülmények között megversenyeztetni őket – szinte kézenfekvő volt. Bárki indulhatott, aki hőkamera vagy éjjellátó céltávcsővel (éjszakai üzemmódban) szerelt és ragadozóvadászatra alkalmas golyós vadászlőfegyverrel rendelkezett. A megmérettetés két körből állt, elsőként a 120 méterre kihelyezett 25 mm átmérőjű 21 wattos autóizzót kellett 10 perc alatt legfeljebb 10 lövésből eltalálni. A döntőben ugyanez volt a feladat, de a sorrendet az idő határozta meg.

Érdekes módon és a szervezők legnagyobb meglepetésére is a résztvevők „borzasztóan” felkészülten érkeztek az új versenyszámra, sorra jöttek a precíz lövések, ami tulajdonképpen nem is meglepő, hiszen a ragadozóvadászat esetében különösen fontos tényező a pontosság.

A döntőben a fegyvert az óra indítása után lehetett betölteni, és még így is szenzációsan gyors három tökéletes találat született: az első helyezett Garamvölgyi Tamás 5, a második Rubos Zoltán 5,5, a harmadik Kovács Sándor pedig 5,9 másodperc alatt lőtte porrá a kihelyezett izzót.

A nyári izzasztó hőség közepette a versenyzők a tapasztalatszerzés mellett az eredményhirdetésen értékes ajándékokat vehettek át a verseny támogatóinak (Spektív, Kalappal Vadászbolt, Békéscsabai Pattantyús Bt.) jóvoltából.

 

 

Cikk kép