A link vágólapra másolva!
Cikk kép

A Nimród Vadászújság internetes felületein július 19-én megjelent, „Több vadkár, több lehetőség?” című írásban azt állítottam, hogy nem tudom, mi lehet az oka, hogy sok jogosult nem fogad külsősöket vadkárelhárító vadászatra.

 

Részben értem és megértem őket. Magam is tapasztaltam már, és számtalan olyan történetet halottam, amely arra utal, hogy a közel 70 ezer hazai vadász között van néhány fura szerzet. Erre hívta fel a figyelmet Krámli József olvasónk is a következő hozzászólással:

„Megpróbáltuk – nem működött. Tisztelet a kivételnek, de néhány dolog, amiért visszavontuk a hirdetést. (Hozzáteszem, volt 5000 Ft kísérési ‒ kiviteli díj.)

‒ Egyedül kell itt maradnom a lesen? Nem tudom elbírálni. Én csak cserkelve szeretek vadászni. Nem láttam, hogy kis malacok vannak a kocával. Nem tudom kizsigerelni. Ha egyszerre két embert visz ki, akkor is 5000 Ft a kiviteli díj? Reggelig nem érek rá. Csak a hétvégén érek rá. (A jobbik eset, ha a vadászat megkezdése előtt egy órával telefonál, hogy nem jön.) Mire lőttél? Azt hiszem, disznóra. Hogy kell több töltényt betenni a puskába? Nem tudom, hogy hogyan sült el... Két körzettel odább találtuk meg. Rossz az idő, nem megyek stb.

Megismétlem: tisztelet a kivételnek. Voltak azért a jelentkezők között páran, akik nem ebbe a kategóriába tartoztak – ők a mai napig itt vadásznak.”

Bizonyos problémákon jót mosolyogtam, mert ha valaki meglepődik, hogy egyedül kell maradnia a lesen, vagy nem tudja, hogy miként kell megtölteni a puskát, az annyira extrém gond, amin már mérgelődni sem érdemes. És persze nem is szabad kiengedni a terültre az illetőt. Azon viszont már nem derültem, hogy „két körzettel odább találtuk meg” a ‒ gondolom ‒ sebzett vadat. Ilyen élményem nekem is volt, amikor az éjszaka közepén a közelben dördült el egy lövés, majd 20 perc múlva megjelent két ember a lestől 100 méterre, és lámpákkal keresték a süldőt, amire rálőtt valamelyikük. A szomszéd körzetből simán átsétáltak hozzám, a puskám elé. Egy barátom mesélte a minap, hogy hozzá egy pickup kocsival rongyolt be két vadász, és reflektorral keresték a lőhető vadat. Elvétették a körzethatárt, így lebuktak, és már nem vadászhatnak náluk.

Tehát a kiegészítés lényege, gondolom, tiszta: nem csak a vadásztársaságok miatt nehézkes vadkárelhárításra kiültetni idegen vadászt...