A link vágólapra másolva!
Cikk kép

A vadászatra jogosultak több helyen félnek a vadkártól; a tagok nem járnak ki eleget, mégsem fogadnak külsős vadászt. Ez az a három jellemző, amivel sokat találkozhat az, aki „olcsó” vadászati lehetőségek után kajtat.

 

Már-már szégyenkezve írom le az „olcsó” kifejezést, mert annyiszor hallom, hogy vegyem tudomásul: „a vadászat a gazdagok sportja”. Nem, nem veszem tudomásul, és minden alkalommal felbőszít ez a felszólítás. Érthetetlennek tartom, mert szerintem ez lesz a hazai vadászat veszte. Miért?

Az Országos Vadgazdálkodási Adattár szerint a 2019–2020 vadászati évben 315 ezer nagyvad esett szabad területen, Magyarországon. Tavaly a vaddisznót megtizedelő afrikai sertéspestis és a világjárvány következtében elmaradozó bérvadászok miatt kevesebb lett az éves eredmény, de még így is több mint 200 ezer fölött alakult ez a szám. Ebben tízezrével van a tarvad és a minimális haszonnal értékesíthető „selejt” trófeás egyed, aminek jelentős hányadát ejtik el hivatásos vadászok. Közülük sokan annyit hoznak terítékre, hogy abban már nem a vadászat élvezetét érzik, hanem fárasztó és kiégéssel fenyegető nyűgként tekintenek rá. Mégis rájuk hárul a tarvadelejtés és a selejtezés döntő többsége, mondván, hogy erre nem éri meg vendéget fogadni. Közben a terményárak meredek emelkedése miatt a kifizetendő vadkár csőddel fenyeget számos vadásztársaságot, de még az anyagilag jobban eleresztettek is komoly veszélyeknek vannak kitéve. Ennek ellenére mégsem lehet könnyedén vadkárelhárító vadászati lehetőséget találni, mert… Nem igazán értem, hogy miért nem.

A vad állami tulajdon, a vadászati jog földtulajdonhoz kötött, a vadászat és vadgazdálkodás pedig természetvédelmi és természetgazdálkodási tevékenység. Magyarán mindez számos pótolhatatlan közfeladatot jelent, amiért mi, sportvadászok nem pénzt kapunk, hanem fizetünk érte. A gazdagok sokat, és vannak akik (közéjük tartozom magam is) pedig jóval kevesebbet. De mi is megvettük a felszerelést, és folyamatosan költünk rá. Ha viszont beletörődünk a felszólításba, hogy vegyük tudomásul, nekünk nincs lehetőségünk vadászni, mert ez a gazdagok sportja, akkor láncreakció alakul ki, amelynek a végén nem lesz, aki hozza az éves terveket, mert a vadőrök sem fogják bírni a további terhelést, hiszen a jelenlegit is alig győzik szuflával…