A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Dalmand kis zsáktelepülés Tolna megyében, Dombóvártól és Tamásitól közel azonos távolságra, mely valamikor a Magyar Királyi Ménesbirtok központja volt.

Az egykori ménesparancsnokok közelmúltban felújított kis kastélya a Róna Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft. tulajdonában van, idegenforgalmi és kulturális célokat szolgálva. A Dalmandi Lovasok és Vadászok Egyesülete által működtetett ökoturisztikai központ háziállatokat és a tájegység vadon élő vadfajait bemutató élményparkja mellett mostantól vadász panteon és könyvtár is várja a látogatókat.

Az avatóünnepséget a napokban nagy érdeklődés mellett tartották. Dr. Pilisi Gábor, az Országos Magyar Vadászkamara Tolna megyei területi szervezetének elnöke a vadgazdálkodás és a vadászati kultúra ápolása terén elért eredményei elismeréseképpen Nimród Vadászérem kitüntetést adott át a létesítmény és a rendezvény házigazdájának, Börcsök Zoltán agrárvállalkozónak, a Kocsolai Dám Vadásztársaság elnökének.

A vadász panteon a Kapos–Koppány közi vadászközösségek kiválóságainak, id. Barkóczi Istvánnak (1927–1998), Berg Péternek (1932–2013), Besenyei Zoltánnak (1925–2010), Farkas Istvánnak (1927–2008), Keller Ádámnak (1925–1995), Kovács Imrének (1935–1991), Pálfalvi Pálnak (1927–1990), Szőke Gézának (1936–2011) és dr. Várnai Jánosnak (1938–1992) állít emléket. A neves vadászok portréfotói mellett érdemeiket és hagyatékukat ismertető életrajzuk is olvasható. A panteon ötletgazdája és fő szervezője Bán Béla, az életrajzok írója Nagy Imre volt.

A mintegy 4600 kötetes, de még mindig fejlesztés alatt álló könyvtár állományának mintegy fele szépirodalmi, másik fele vadászati, illetve természetismereti jellegű mű. A legismertebb szerzők legnépszerűbb könyveiből természetesen több példány is található a gyűjteményben. A könyvek többsége vásárlás útján került a könyvtárba, de Börcsök Zoltán felhívására adományként is számos kötet érkezett.