A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Rendhagyó – és remélhetőleg hagyományteremtő – esemény zajlott Tolna vármegyében 2024. február 15-e és 28-a éjfél között. A vármegyében első alkalommal került megrendezésre „dúvadhét”, melynek kifejezett célja volt, hogy felhívja a vármegyei vadásztársadalom figyelmét a dúvadgyérítés fontosságára és vadgazdálkodási jelentőségére.

 

A szervezők – az OMVK Tolna vármegyei Területi Szervezete, a Tolna Vármegyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztálya, az Agrárminisztérium Vadgazdálkodási Főosztály tájegységi fővadászai, a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt, valamint a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. – vármegyei egységet alkotva döntötték el, hogy megszervezik az eseményt, melynek eredménye minden várakozást felülmúlt.

 

Cikk kép


Összesen 33 fő nevezett, amelyből 21 fő hivatásos és 12 fő sportvadász volt. A 33 nevezőből 27 jelent meg a záróeseményen, akik több mint 400 szőrmés dúvadat ejtettek el a vármegyében.

A záróesemény házigazdája – úttörő jelleggel – a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. volt. Az eseménynek Lengyel-Annafürdő adott otthont, ahol az összesen 403 szőrmés dúvadból készült a teríték. A terítéken 191 róka, 159 borz, 50 aranysakál és 3 nyest lett elhelyezve, nem mindennapi látvány nyújtva a vadászoknak. A teríték közel 50 százalékát 4 vadász hozta össze.

 

 

Cikk kép

Minden dúvadfaj egyedi súlyozással bizonyos pontszámot, értéket kapott, ami alapján dőlt el a helyezési sorrend is.

Helyezések:

Első helyezett Vincze Viktor, a Gyulaj Zrt. kerületvezető erdész/vadásza lett 17 aranysakál, 31 róka, 1 nyest és 16 borz elejtésével, összesen 65 vaddal és 580,5 ponttal.

Második Stein Krisztián, a Gyulaj Zrt. erdészetvezetője lett 3 aranysakál,    39 róka, 11 borz elejtésével, összesen 53 vaddal és 470 ponttal.

Harmadik Fábián Bence, a Kocsolai Dám Vt. hivatásos vadásza lett 22 róka és     23 borz elejtésével, összesen 45 vaddal és 312 ponttal.

A sportvadász kategóriában Szabotin Zalán, a Kocsolai Dám Vt. képviseletében lett a legeredményesebb 3 aranysakál, 23 róka és 8 borz elejtésével, összesen 34 vaddal és 298 ponttal.

Különdíjazottak a legjobb eredményt elért hivatásos és sportvadász kategóriában:

Vincze Viktor, hivatásos vadász, Gyulaj Zrt.

Szabotin Zalán, sportvadász, Kocsolai Dám Vt.

 

Cikk kép


A teríték ünnepélyes és kürtszóval kísért vadászias átadása után az esemény kisebb konferenciával folytatódott a vadgazdálkodás, a vadászetika és a modern eszközök kapcsolódásai pontjai mentén, valamint ezek emberi-, érzelmi- és szakmai megítélésébe adott mélyebb betekintést. A szakmai előadást Gálos Csaba hivatásos vadász tartotta, aki egyben az OMVK Tolna vármegyei Területi Szervezetének hivatásos vadász alelnöke is. A hallgatóság hasznos információkat kaphatott az elektronikus képnagyítóból vagy képátalakítóból álló, éjszakai lövésre alkalmas célzó eszközök, hangtompítók, elektronikus akusztikus eszközök néhány fontosabb paraméteréről, valamint az előnyeikről és hátrányaikról, továbbá a felhasználási cél szerinti kiválasztásukról. Az alkalmazásuk elfogadottsága, hasznossága tekintetében szó esett arról a keskeny határmezsgyéről is, amely adott esetben elválasztja a természet és élet titkainak fürkészésén keresztül, a „tiszta” élményeket és emlékeket gyűjtögető vadászt a feladatát megoldó és szakmaisággal gondolkodó, a természet rendjébe valamilyen gazdálkodási cél mentén beavatkozó vadásztól, vadgazdától.

 A dúvadhéthez kapcsolódóan dr. Bleier Norbert tájegységi fővadász, a CIC senior trófeabírálója, hivatalos CIC ragadozó bírálatot hirdetett meg, melyet térítésmentesen végzett a jelentkezők számára. A rendezvény alatt 12 ragadozó koponya adatait rögzítette a CIC adatbázisában, amelyből több érmes minősítést ért el.

 A program zárópontja a szaletli alatt, tavaszi időben elfogyasztott ebéd volt.

A sikerre való tekintettel az eseménynek jövőre folytatása lesz, melynek új, méltó otthont adva házigazdája a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. lesz.

 

 

Cikk kép