A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Vadásznak és természetfotósnak egyaránt elfacsarodik a szíve az illegális agancsozók által űzött vad látványától. Erről számol be Orosz György kollégánk.

 

Már néhány hete figyeltem egy őzcsapatot, amely egy mezőgazdasági területen a szántásban, a barázdák között feküdve töltötte az ideje nagy részét, de napjában többször is átvonultak a közeli őszi kalászos üde zöldjét legelni.

Most csak délelőtt érkeztem a területre, mert hajnalban és kora reggel agancsozók járják a környéket, nincs értelme, hogy még én is ott legyek. Idén valahogy látványosan többen keresik a gímszarvas elhullajtott agancsát, mint a korábbi években. Van, aki kutyasétáltatásnak álcázza, van, aki lóhátról szkenneli a vetést és van, akit semmi sem érdekel, hanem terepjáróval, terepmotorral szaggatja cikk-cakkban a mezőgazdasági táblákat az agancsok után.

Hogy miért írok az agancsozásról? Mert ezen a napon ugyan már mindent összeszedtek és levonultak a területről, az őzek is visszatértek a napsütéstől felmelegedett barázdák közé, viszont volt két gímszarvas rudli, amelyik egész nap zavarodottan rohangált vagy toporgott nem messze tőlem, miközben én az őzeket próbáltam fotózni és filmezni. Volt egy kisebb csapat, amelyben csak teheneket és borjaikat láttam és volt egy nagyobb bika rudli, melyet egy agancsától már megszabadult bika vezetett. A vezérbika rettentően nyugtalan volt, látszódott, hogy nem tudja eldönteni melyik irányba vigye a csapatot. Valószínűleg reggel már több helyen is meghajtották őket és a nappali beállóhelyükre sem mertek visszamenni. A sort vezető bika többször is visszahozta elém őket, majd mindig más irányba indult el velük. A csapaton belül is feszültség volt. Többen a hátsólábaikra állva verekedtek egymással. Aztán volt egy kis csapos bika, amelyik a nagyobbakat döfködte az agancsával, mintha csak nógatta volna őket, hogy menjenek már valamerre. Késő délután, mikor már ment le a nap, ismét megláttam őket, mégpedig annak a dombnak a túloldalán, amelynél az őzeimet fotóztam a nap során. Bár ezt a napomat az őzeknek szántam és nagyon sok jó fotót és videót sikerült készítenem róluk, most mégis inkább a bikacsapatról hozok fotót és egy kisfilmet, melyet itt lehet megtekinteni:

https://www.youtube.com/watch?v=oJUbYSCrD_Q&t=5s