A link vágólapra másolva!

Ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a felázott erdőtalaj még nem száradt meg, így a fakidőlések kockázata még nem szűnt meg.

Tekintettel a Duna apadására az erdőlátogatási tilalmat a Gemenc Zrt. megszüntette. Az erdőgazdaság felhívja a figyelmet, hogy a túrázni indulók fokozott óvatosság mellett keressék fel a kijelölt túraútvonalakat, hiszen a felázott erdőtalaj még nem száradt meg, így a fakidőlések kockázata nem szűnt meg teljesen, a Pörbölyi Titán még nem közelíthető meg, mindemellett jelentős szúnyoginvázió várható. A Gemenci Állami Erdei Vasút menetrend szerinti járatai legkorábban július közepén indulhatnak újra.

A Duna apadása következtében a közvetlen életveszély jelentősen csökkent, ezért a Gemenc Zrt. megszüntette az erdőlátogatási tilalmat, ami a teljes Gemenci erdőre, valamint Mohács és Paks környékén a Duna hullámterében lévő erdőterületekre és az erdőterületek közötti egyéb, erdőgazdálkodási tevékenységet szolgáló földterületekre vonatkozott.

A Gemenc Zrt. ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a felázott erdőtalaj még nem száradt meg, így a fakidőlések kockázata még nem szűnt meg. A Pörbölyi Titán sem közelíthető meg, sok túraútvonal, így a Malomtelelői tanösvény még járhatatlan a mélyebb fekvésű területrészeken bent maradt víz miatt. A kialakuló pangó vizekben egyre nagyobb mennyiségű szúnyoglárva jelent meg, így fokozott szúnyoginvázió várható.

A Gemenci Állami Erdei Vasút menetrend szerinti járatai – mivel az árvízben több helyütt megrongálódott a vasúti pálya, illetve jelentős számú fakidőlés történt a vasút nyomvonalán – legkorábban július közepén indulnak újra.

A túraútvonalak járhatóságáról a Gemenc Zrt. illetve a Duna-Dráva Nemzeti Park hivatalos elérhetőségein tudnak az érdeklődők információhoz jutni.