A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Az esztendő elején kötött együttműködési megállapodást a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kara és az Országos Magyar Vadászkamara fővárosi és Pest megyei területi szervezete, amelyben lefektették a közös munka kereteit.

A megállapodás szerint tudományos kutatásokban, szakdolgozati témák kidolgozásában, szakmai rendezvényeken való részvételen, tanórák és más jellegű előadások megtartásában, vizsgáztatásban és egyéb szakértői tevékenységekben való kölcsönös együttműködést folytatnak.

Megkértük Lehotzky Pált, az OMVK fővárosi és Pest megyei területi szervezetének elnökét, az együttműködési megállapodás egyik aláíróját, hogy az írásban megfogalmazott kereteket töltse meg tartalommal a Nimród olvasói számára. Beszéljen kicsit arról, hogy miért jutott eszükbe a Nemzeti Közszolgálati Egyetem mint partner, illetve milyen témákban számít rájuk.

– A partnerség személyes szinten, baráti, ismerősi és vadásztársi minőségben már eddig is működött közöttünk, így ennek formába öntése csak idő kérdése volt – kezdte válaszát az elnök. Majd azzal folytatta, hogy ezzel persze szintet is léptek, mert a megállapodásban olyan tevékenységek is szerepelnek, amelyek bőven túlmutatnak az informális kapcsolaton. Több okot is megemlít, amiért fontosnak tartották ezt a lépést. A vadászat eltér a legtöbb foglalkozástól és szabadidős tevékenységtől abban, hogy veszélyes, emberi élet kioltására alkalmas eszközzel végzik, így fegyelmezettséget és hozzáértést igényel. A puskák tartása, szállítása és használata során meg kell felelni a jogszabályi előírásoknak és az etikai normáknak. Ezen túl pedig a vadászat során figyelemmel kell lenni a természet- és állatvédelmi szempontokra is, amelyeket szintén törvények, rendeletek és szakmai etikai elvárások szabályoznak. Ezért mindkét félnek hasznos, ha folyamatos szakmai kapcsolatot ápolunk – jelentette ki Lehotzky Pál. Jó, ha a jövő rendvédelmi dolgozói és a rendészettudomány alakítói ismerik a vadászok és a vadászat világát, valamint az is nagyon hasznos, ha a vadászok is tisztában vannak a rendvédelem aktuális helyzetével, szempontjaival. Ha pedig az együttműködés hozzájárul jogszabályi és módszertani fejlesztésekhez is, akkor nagyon elégedettek lehetünk.