A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Egy hete Korecz Márk, a Vadász-blog szerzője számolt be arról, hogy Spanyolországban hatalmas, több százezres tüntetés zajlott vadászok és gazdák részvételével.

 

A Madridban megtartott demonstrációt a Spanyol Királyi Vadászati Szövetség (RFEC) szervezte, a támogatók között volt a hétmillió európai vadászt képviselő Európai Vadászati és Természetvédelmi Szövetség (FACE), valamint a Latin-Amerikai Nemzetközi Vadászati Szövetség, a Mexikó, Peru, Uruguay, Brazília, Chile, Paraguay és El Salvador nemzeti szövetségei is.

A tüntetés apropóját a spanyol kormány vadászatellenes intézkedései adták. A hazai vadászoknak ismerős problémák is vannak közöttük: a farkas védettsége, ami miatt nem lehet az állományt megfelelő szinten tartani, így hatékonyan fellépni a kártétele ellen, valamint a polgári fegyverhasználatban az ólomtartalmú lövedékek betiltásának szándéka. A felszólalók elmondták, hogy vadászat nélkül sérül a biodiverzitás, védett fajok kerülnek veszélybe, munkahelyek szűnnek meg, megnő a mezőgazdasági károk és közúti balesetek mértéke, a problémák elhárításáról és a kártalanításról az államnak kell gondoskodnia, ami jelentősen terheli a költségvetést. A rendezvényen rengeteg mezőgazdasági gazdálkodó és állattartó vett részt, hiszen számukra evidens, hogy a vadászatellenség óriási károkat okozhat nekik.

Ezek az érvek azok, amelyek az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás üzenetei is voltak, és az intenzív hazai és nemzetközi érdeklődésnek köszönhetően rengeteg emberhez eljutottak. A Világkiállítás programjain szereplő külföldi vendégek szinte mind panaszkodtak a hazájukban tapasztalt vadászatellenes trendekről, ezért különösen fontosnak tartották a magyar rendezvénysorozatot. A spanyol tüntetés résztvevői, a vadászok és gazdák, azaz a vidéki életmód képviselői és tartóoszlopai azok, akiknek a védelméről szintén sok szó esett a Világkiállításon. Valamint az is sokszor elhangzott, hogy a Világkiállítás reményt és inspirációt adhat a vadászoknak és gazdáknak, hogy erőteljesebben álljanak ki a saját maguk védelmében. Ez a grandiózus madridi tüntetés talán az első lépések egyike annak a reményteli folyamatnak, amely a vidéki életmód és a fenntartható természetvédelem mellett, a vadászatellenes divattrendek ellen képes hatékonyan kiállni.

Kép: FACE - European Federation for Hunting and Conservation