A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Február 13-án, Zalaegerszeg és Bagod között - a 76-os főút 62-es kilométerénél - hétfőn kora reggel egy Opel Astra gépjármű gímszarvassal ütközött.

 

A vad ezt követően rázuhant a szemből érkező Volkswagen Transporter típusú útellenőri gépkocsira, beszakítva annak tetejét, szélvédőjét. Az autó sofőrjét életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba. Felmerült a gyanú, hogy a vadat agancsozók hajszolhatták a közútra.

 

Az eset kapcsán megkerestük Győrvári Attilát, az Országos Magyar Vadászkamara Zala vármegyei Területi Szervezetének titkárát, aki arról tájékoztatta lapunkat, hogy az illegális agancsozás az elmúlt 10 évben oly mértékben elharapódzott a vármegyében, hogy hatalmas károkat okoz a vadászatra jogosultaknak. A hullott agancs a vadászatra jogosult tulajdona, gyűjtése engedélyhez kötött, ennek hiányában a gyűjtés lopásnak, az agancsok értékesítése és felvásárlása pedig orgazdaságnak minősül. (2021. január 1-től az orgazdaságot, mint önálló bűncselekményt a jogalkotó beolvasztotta a pénzmosás bűncselekményi tényállásába – a szerk.) A vadászati hatóság a vad zavarása miatt vadvédelmi bírságot szabhat ki, de ha a vad maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozzák, az a Btk. szerint állatkínzásnak minősül. Mindez sajnos nem elég visszatartó erő, ezért a szakember szerint a hullott agancs feketekereskedelmének felszámolása volna a megoldás.

Győrvári Attila a fenti eset kapcsán a vonatkozó jogszabályok (79/2004. (V. 4.) FVM rendelet) módosításáról szóló javaslattételével kereste meg az OMVK vezetőségét. A javaslattétel az alábbiakat tartalmazza: a hullott agancs értékesítése csak és kizárólag a vadászatra jogosulton keresztül történhessen meg, emellett pedig szükség volna arra is, hogy az agancs kereskedelmi forgalomba hozatalát a vadászatra jogosult által kiállított írásos származási tanúsítványhoz kössék.

A szakember véleménye szerint az a tény, hogy az idény végén ismét az illegális agancsgyűjtésből adódó közúti balesetektől hangos a sajtó, csak tovább rontja a vadászok amúgy sem pozitív társadalmi megítélését, az ezekhez hasonló híradások ugyanis – a sok egyéb problémán túl, mint például a vadászatra jogosultak anyagi kára vagy a vad zavarása – a többségi társadalomban ellenszenvet és gyűlöletet szítanak a vadászat és vadgazdálkodás iránt. Az illegális agancsgyűjtés a titkár véleménye szerint kizárólag a feketekereskedelem felszámolásával érhető el, annak kifehérítésével pedig az állami bevételek növekedése volna várható.