A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Ismét Balázs István ózdi fegyverműves műhelyében járt a Nimród. Ezúttal egy régi, történelmi hadipuska vadászati célú átalakításának végigkísérése okán.

 

A fegyvert 1917-ben gyártották Svédországban, eredetileg 74 centiméteres, vadászati célra szokatlanul hosszú csővel és hadi elsütőszerkezettel.

– A tulajdonos szerette volna, ha a puska alkalmasabbá válik vadászatra, ezért is döntött az átalakítás mellett – meséli Balázs István. – Emiatt – folytatja – új, a tulajdonos igényeinek megfelelő Thumbhole-agyazás mellett tette le voksát a megrendelő, amely a fegyvermesternél évekig szárított diófából lett kifaragva, természetesen folyamatos egyeztetés mellett. Aktuálissá vált a puska régi sütésének cseréje is, amely egy új, korszerű biztosítóval is szerelt M98 elsütőszerkezet felszerelését jelentette, szükségszerűen az ütőszeganyát is át kellett alakítani az új sütésrendszerhez.

– Emellett átalakítottam a korábban valaki által már kevés sikerrel átdolgozott zárfogantyút, mauseresebb formájúra – mutatja a képeket az átalakításról riportalanyunk, illetve elmondja azt is, hogy a csőtorkolatnál lévő menet „eltakarását” a tulajdonos kívánsága szerint egy egyedileg gyártott csőszájfékkel oldotta meg. A puska csőhossza így 82 centiméterre változott, de a csőszájfék mobil, így kívánság szerint bármikor leszerelhető.

Az átalakításokat követően, mivel egy kiváló állapotú fegyver létrehozása volt a cél, a fémrészeket melegbarnítással újrabarnította, majd amikor mindezzel elkészült, a puska új céltávcsövet kapott, természetesen – bár nem típusazonos, de a hozzá való – új szerelékkel együtt.

A végén következett a végső összeszerelés és a lőtéri belövés, mely nagyon jól sikerült: a puska a céllapon lyukat lyukba szakít – zárja mondandóját mosolyogva beszélgetőpartnerem.

Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép