A link vágólapra másolva!
Cikk kép

A véletlen úgy hozta, hogy éppen akkor hajtottam be a Sárréti Egyetértés Vadásztársaság vadászházának udvarára, amikor valóságos villámcsődület támadt Hír Zsolt hivatásos vadász és egy őzbak kifőzésre előkészített agancsa körül.

Helybéli és külföldi vendégvadászok mustrálták meglehetősen izgatottan az őzagancsot. A sötét színű, hosszú, vastag, szépen gyöngyözött szárak, az elegáns ívelésű szemágak és az agancs tekintélyesnek ígérkező tömege egyértelművé tette, hogy a szerencsés elejtő nem mindennapi trófeához jutott. Zajlott az üzekedés, 2021. augusztus 3-a volt. A lehetséges trófeatömeg körüli vitában 600 grammtól 750 grammig minden lehetőség szóba került. Én „óvatos optimizmussal” 650 grammosra taksáltam... Alulbecsültem.

Mindez a 2022. évi Vadászévkönyv minapi lapozgatása közben jutott eszembe, merthogy az Országos Trófeabíráló Testület közreadta a kötetben a 2021-ben bemutatott legjobb trófeák fotókkal illusztrált listáját. Nos, a Fejér megyei, alapi székhelyű Sárréti Egyetértés Vadásztársaság területén Hír Zsolt hivatásos vadász kíséretével, 2021. július 31-én, szombaton reggel hazai bérvadász által terítékre hozott őzbak országosan az év legjobbja lett! A trófea tömege 692 gramm, pontszáma 185,78. A vadásztársaság területén minden évben számos érmes – köztük aranyérmes – bakot ejtenek el. Ez a bak az eddigi eredményekre tette fel a koronát.

A Gróf Nádasdy Ferenc-díjjal kitüntetett, jól szervezett és gazdaságilag stabil Sárréti Egyetértés Vadásztársaság a mezőföldi síkon, mintegy 9000 hektáron gazdálkodik. A terület apróvadas jellegét tudatosan őrzi a szakvezetés. Évente több ezer fácánt és vadrécét nevelnek, a szárnyas és szőrmés kártevők számát folyamatosan és fáradhatatlanul apasztják, az őzek élőhelyét és állományát különös törődéssel gondozzák.

Kézről kézre járt a derék agancs, melynek szépségével nem tudtunk betelni. Az ilyen koros, okos bakokkal még az üzekedés idején is többnyire véletlenszerű a találkozás, de az semmiképp sem a véletlen műve, hogy ahol sok jó bak van, ott egyszer csak egy egészen kiváló is előtűnik a terület valamely rejtett zugából.