A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Jegesmedve sebesített meg egy francia turistát a norvégiai Spitzbergák szigetcsoport egyik táborában az északi‒sarkvidéken, a nő élete nincs veszélyben ‒ jelentették be helyi hatóságok hétfőn.

 

 

A francia nő, akinek a nevét nem hozták nyilvánosságra, egy huszonöt fős expedíció tagjaként érkezett a Belgiumnál kétszer nagyobb területű szigetre, ahol sátrakban szálltak meg, alig több mint ezer kilométerre az Északi‒sarktól.

„Tudomásunk szerint a francia nőnek megsérült a karja” ‒ nyilatkozta Stein Olav Bredli helyi rendőrfőnök.

A turistát helikopterrel szállították a longyearbyeni kórházba, a szigetcsoport legnagyobb településére.

A támadás pontos körülményei nem ismertek, de a helyi hatóságokat ottani idő szerint valamivel reggel 8:30 előtt értesítették az esetről.

„Célzott lövéseket adtak le a jegesmedvére, amely megijedt és elszaladt a helyszínről” ‒ erősítette meg Bredli rendőrfőnök. Az állatot később megtalálták, sorsa még nem dőlt el.

A Spitzbergákon mindenkinek kötelező a fegyverviselés, aki elhagyja a lakott területet, mert fel kell készülni a jegesmedvékkel való véletlen találkozásokra. A jegesmedvehímek 300 és 600 kilogramm közötti tömegűek, míg a nőstények körülbelül feleannyit nyomnak.

Egy 2015‒ös felmérés szerint a Norvégiához tartozó sarkköri területek mintegy ezer jegesmedvének adnak otthont, amelyek 1973 óta védett fajnak számítanak. Közülük mintegy 300‒an egész évben a szigetcsoporton élnek, és korábban néhányan a sziget nyugati részén telepedtek le, ahol a legtöbb ember él, de innen egy idő után eltűntek, amikor vadászatuk még engedélyezett volt.

1971 óta hat halálos jegesmedve‒támadást jegyeztek fel, az utolsó áldozat egy 38 éves holland férfi volt 2020‒ban.

Az 1924‒ben hatályba lépett Svalbardi Egyezmény alapján a Spitzbergák területe Norvégiához tartozik, de a norvég szuverenitás korlátozott a nemzetközi kereskedelmi és bányászati tevékenység miatt.