A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Az agyszerkezet fontossága a vadászatban alcímmel jelent meg tavaly lapunkban Simonyi Ottó főmunkatársunk, lövészeti szakértőnk cikke arról, hogy profi lövészként mit tart fontosnak a vadászpuskája kapcsán.

 

A vadászfegyverekről szóló magyar szakirodalomban a nyelvünk bonyolultsága okoz némi fejtörést a technikai megnevezésekben. A tus, tusa, agy, agyazás kifejezések a szokásjognak megfelelően jelenthetik ugyanazt, de különbözhetnek is egyben. Írásomban a tusa- középagy-, előagy egy darabból készített egységét vadászpuskák esetében agyszerkezetnek fogom nevezni. Ez készülhet fából, kompozitból, műgyantából. A tervezők folyamatosan beépítik a legnagyobb nevű precíziós lövészversenyzők tapasztalatait és javaslatait, így állandó a fejlődés lehetősége.

A többcélúan használható, ötvözött alumíniumból készített, inkább sportos kinézetű agyszerkezeteket vázszerkezetnek aposztrofálom. A szerkezet készülhet egybeépítve vagy több részből, illetve a tusa rész adapterrel cserélhető az igényeknek megfelelően.

A következőkben a használhatóság kerül a középpontba. A saját vadászpuskámon mutatom be a többcélú korszerűsítést.

Számomra a fegyver hatékonysága a fontos, a pontos lövéshez kellő állítási lehetőségek szükségesek, valamint a legcélszerűbb fogás kialakíthatósága normál és extrém lövési pozíciókból. A vadászpuska szépségét feláldozom a funkcionalitással szemben.

Remington 700 VTR típussal vadászom több mint egy évtizede. Viszonylag könnyű, rövid, ám a vastag precíziós cső miatt pontossága megfelelő. A képen látható a gyári kialakítású, műanyagból készült, eredeti agyszerkezet, és a következő lépcső, az MDT Oryx vázszerkezet. A tusa részen a hosszúságot betétlemezekkel lehet változtatni, az arctámasz magasságban állítható. A tusagumi le és fel ezen a típuson nem változtatható. A hátsó pisztolymarkolat igény szerint más formájúra cserélhető. A tárkioldó stabilan működtethető. A tárfészek előtti támaszték a puska szilárd támasztását segíti elő azzal, hogy nekinyomhatjuk a magasles oldalának. Az előagy alsó részén helyezhetőek el a különböző hosszúságú sínek, kapcsolószemek a támasztóláb vagy zsák rögzítéséhez. A hordhevedert gyorskioldós rendszer rögzíti.

A változtatással az egyszerű vadászpuska helyett kaptam egy vadászatra, precíziós és dinamikus lövészetre egyaránt alkalmas eszközt.

Alapul vehetjük, hogy a puska – cső, tok, zár és elsütőszerkezet – belövő állványba fogva kiválóan teljesíti a követelményeket agyszerkezet nélkül.

A „karosszéria” az a meghatározó elem, ami a lövővel összeköti a fegyvert, és megadja a lehetőséget a kiváló vadász-lövész teljesítményhez. A megfelelő ergonómia, az állíthatóság mindenki számára elérhetővé vált.

Kialakításra kerültek a vadász agyszerkezetek a gyári tervezésű puskákra. A színvonalas kompozitok és a precíziósan megmunkált alumínium ötvözetek együttesével szemben, a korábban használt faanyagok elveszítették vezető szerepüket.

A puskát, azaz a tokot általában 2 darab csavar rögzíti a középagyban. A precizitás kulcsa az illesztés pontossága. A technológia lehetővé teszi, hogy a középagyat már nem kell műgyantával kiönteni, és ültetni a tokszerkezetet, mert precízen behelyezhető. A tusa kialakításán forradalmi újítás, hogy az arctámasz és a tusa energiaelnyelő „gumija” szerszám nélkül állítható, vagy cserélhető. A használt anyagok miatt az agyszerkezet ütés-, karc-, hő-, hideg- és csapadékálló. A gyártók figyelmet fordítottak arra, hogy a vadászok által kedvelt zöld színárnyalatok is elérhetőek legyenek. A különböző felületű markolatbetétek kiváló tapadást biztosítanak a fegyveren. Példaként említem a Blaser Ultimate X, Savage 110 Varmint, Tikka CTR, Sako S 20 darabokat.

A vázszerkezetek a sport és mesterlövész puskákon a legelterjedtebbek. A sport változatok a minimalizmust követik, a hadi kialakításokon több a rögzítési lehetőség. Az előny az egyszerűség és a kiegyensúlyozhatóság. Kedveltek a behajtható válltámaszos változatok, amelyek, kiválóan rögzíthetőek és nem rontják a pontosságot. A tusa formák sokfélék. Közös pontjuk, hogy egyenes vonalban közvetítik a hátrarúgás erejét, így a puska, lövés közbeni felugrása minimális. Az AR-15 rendszer pisztoly markolatai igény szerint választhatóak.

Ha új agy vagy vázszerkezetet vásárolunk, akkor azt otthon, magunknak is átszerelhetjük a két csavar és az imbuszkulcs segítségével. Egyetlen hátrányuk típustól függően, hogy a különböző alkatrészek, eszközök rögzítőcsavarjait célszerű fémragasztóval biztosítani.

A vázszerkezetekhez kivehető műanyag vagy fémtárat kell használni, ami 8-10 darab lőszert tud befogadni, kalibertől függően.

A gyártók számoltak a lehetőséggel, hogy lehetnek kis eltérések a puskák és a legyártott vázak között. A típusok közötti évjáratból fakadó eltéréseket jelzik, hogy a megfelelőt tudja kiválasztani a vásárló.

Magam is szembesültem ebből fakadó problémával. Az MDT Oryx vázszerkezet átszerelése után a töltött tár nem adogatott, csak a legelső lőszert lehetett csőre tölteni, a következő nem tudott az adogatópályára felemelkedni, mert a cső adogatópályája alá szorult. Megoldásként kézi köszörűvel 3 millimétert kimunkáltam a nyúlvány aljából, felpolíroztam és azonnal működött az adogatás.

Néhány jeles márka a váztípusok közül: az MDT, KRG, Cadex, Victrix, Accuracy International.

A jól kiválasztott puska tulajdonságait előnyösen befolyásoló modern kompozit vagy ötvözött alumínium agyszerkezet sikeressé és élménydúsabbá teheti a vadászatot. A megfelelő ergonómiai kialakítás gyorsabb és pontosabb lövésleadást tesz lehetővé. Az eredményességet legalább 20 százalékkal javítja egy hagyományos kialakításhoz képest.

Mielőtt azonnali vásárlásba kezdenénk, az árakat figyelembe kell venni, mert egy közepes minőségű új puska árát kell fizetnünk egy tényleg jó váz- vagy agyszerkezetért!

 

Megjelent a Nimród Vadászújság 2022. évi októberi lapszámában.

 

 

Cikk kép