A link vágólapra másolva!
Cikk kép

A városi, belterületi vad – egyre aktuálisabb – kérdéskörével már lapunk is több ízben foglalkozott. A helyzet Miskolcon és környékén az egyik legkiélezettebb.

 

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye székhelyén már nemcsak éjjel vagy hajnalban, de nappal is látni vaddisznókat az erdővel övezett utcákban. Egy miskolci Facebook csoportban videón is megtekinthető, ahogy nappal vaddisznó látható a Görögszőlő utcában. Továbbá nemrégiben egy miskolctapolcai lakos küldött be fotót és videót azzal a hozzáfűzéssel, hogy mindennapos a vad megjelenése a házak közelében és a kerítéseket is megrongálnak, illetve kutyákra támadnak – tette közzé a vármegyei hírportál.

A téma kapcsán Tóth Á. Dénes, az Országos Magyar Vadászkamara Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Területi Szervezetének titkára lapunk megkeresésére elmondta: Miskolcon, a belterületi vaddisznóállomány gyérítésével kapcsolatos feladatok ellátását az önkormányzat karolta fel néhány éve, szerződést kötöttek egy vadásszal, aki alkalmazottként a folyamatot koordinálja, de volt olyan időszak, hogy egy íjász is segítette a munkát.

Fontos kiemelni, hogy lakott területen belül is elejthető a vaddisznó, de csak is olyan személy által, akinek a Miskolci Városi Rendőrkapitányság, előzetes kérelem után, határozat formájában ezt engedélyezte. Viszont 2022. május 31-től ilyen belterületi fegyverhasználati engedélyt a rendőrkapitányság nem adott ki, jelenleg más egyéb módon kell az állományszabályozást elvégezni.

– Így a megbízott személy a ládacsapdázást alkalmazza sikeresen a belterületi vaddisznóállomány befogására, ehhez nem szükséges a rendőrség engedélye, továbbá a három érintett vadásztársaság egy bizonyos együttműködési megállapodás keretén belül korábban már engedélyezte ezt a tevékenységet a miskolci önkormányzat részére – tette hozzá a szakember.

– Az afrikai sertéspestis miatt a Miskolc környéki vaddisznóállomány jelentős mértékben megcsappant, ezért fontos kiemelni, hogy a belterületen garázdálkodó vaddisznók egy zárt – nem a külterületekről bejutó, hanem a vadállomány tagjaival soha nem érintkezett – állomány egyedei, melyek a városban, nagyrészt az elhagyott zártkertekben, zöld területeken élnek.

A kamarai titkár, továbbá az illetékes önkormányzat kommunikációs osztálya is felhívja a lakosság figyelmét a legfontosabb szabályra: a vad állami tulajdon, és minden esetben a helyi vadásztársaságok látják el a Magyar Állam által elvégzendő vadászattal – a többi között az ilyen állomány gyérítéssel, koordinálással – kapcsolatos feladatokat is.