A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Július elsejétől szabadabb kezet kapnak a svájci vadászok a farkasok elejtésében a svájci kormány által pénteken bemutatott vadászati rendelet alapján.

 

A módosított rendelet elsősorban azon területeken könnyíti meg a farkasok elejtését, ahol a vadon élő állatok korábban kimutatható kárt okoztak a lakosoknak. Míg eddig legalább tíz haszonállat elpusztítása volt a határ, ez ezentúl hat lesz.

Ezen kívül megengedett lesz az állatok lelövése a hivatásos vadászoknak akkor is, ha egy farkas lakott területen, házak közelében bukkan fel, és látszólag nem riad vissza az emberektől, ezáltal ugyanis veszélyt jelenthet a lakosokra.

A legfrissebb adatok szerint 2022 végén, 26 falkában, mintegy 250 farkas élhetett Svájcban, a legtöbb a kelet-svájci Graubünden kantonban, amelyek tavaly haszonállatok százait, köztük főleg juhokat ragadtak el.

A CHWolf állatvédelmi egyesület szerint Olaszországban és Franciaországban még több farkas él: míg a francia földeken 300-400 példányról tudni, addig Olaszországban 800-1000 között lehet a farkasok száma. Mivel a határok a hegyekben húzódnak, a ragadozók gyakran vándorolnak át a szomszédos országokból Svájcba.