A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Az Országos Agarász Egyesület (OAE) április 24-én rendezte meg tisztújító közgyűlését, melyen az a döntés született, hogy az egyesület jelenlegi elnökét, Keresztes Jánost Papp Gábor követi a tisztségben.

 

Keresztes János – aki 11 éven át töltötte be az egyesület elnöki tisztségét – a szervezet januári közgyűlésén jelentette be, hogy átadja helyét a fiatalabb generációnak.

A leköszönő elnök lapunknak értékelte az elmúlt évtized eredményeit: „Hosszú és rögös út áll mögöttünk, hiszen a semmiből élesztettük újra az Országos Agarász Egyesületet, és sikerült egy nem csak országosan, hanem nemzetközi szinten is elismert szervezetet létrehozni. Büszkén mondhatom, hogy hagyományőrző kutyás egyesületként a világkiállítás egyetlen szereplői voltunk. Szintén nagy eredménynek tartom, hogy több mint ezerkétszáz oldalnyi, szakmai információkat tartalmazó nyomtatott anyagot – könyveket és egyéb kiadványokat – adtunk ki, ezzel is igyekeztünk elismertetni azt, hogy az agarászat a magyar és az egyetemes vadászati kultúra része. Sok mindent elértünk, például az agarászat hungarikum lett, de amit nem sikerült megvalósítani – egyelőre –, hogy az agarászat, illetve az agárral való vadászat legális legyen, de bízom benne, hogy legkésőbb augusztusra ki fogják hirdetni a jogszabályt.”

Az új elnök személyére vonatkozóan Keresztes János elmondta, hogy Papp Gábor az egyesületnek régóta oszlopos tagja, és úgy véli, jó kezekben lesz a szervezet vezetése. „Bőven van még tennivaló, mert annak ellenére, hogy szép eredményeink vannak, még mindig nem lehet kijelenteni azt, hogy az agarászat elismert volna. Soha nem szabad azonban feladni, és a színvonalas munkából sem szabad engedni, azt fenn kell tartani, a végső cél pedig az, hogy legálisan vadászhassunk az agarakkal. Remélem, hogy ez az utódomnak már kevesebb küzdelemmel jár majd, de ezt mindenképpen el kell érnünk.”

Papp Gábor, az egyesület új elnöke így fogalmazott a Nimródnak a tisztújítás kapcsán: „Keresztes János meglehetősen magasra tette a mércét, az elnökség nevében mondhatom, hogy egy személyben nem is lehet pótolni, így mindenképpen csapatmunkában gondolkodunk, hisz jelenleg nincs olyan tagunk, aki rendelkezne mindazokkal a kompetenciákkal, amelyekkel János. Ő és a körülötte dolgozó elnökség olyan alapot tett le, ami szakmai szempontból nagyon meghatározó munka volt, ám az i-re a pont még nem került fel. Nagyon sajnálom, hogy nem adatott meg Jánosnak, hogy elnöksége alatt legálissá váljék az agarászat, bár ez csak idő kérdése, de úgy vélem, ezzel válik majd igazán kerekké az ő munkássága. Nekünk nincs más dolgunk, mint folytatni az általa megkezdett magas szintű munkát, és azon leszünk, hogy méltóképpen tegyük ezt. A mi generációnknak más erősségei vannak, ezért arra a több évtizedes szakmai tapasztalatra, tudásra mindenképpen szükségünk van, amellyel János, illetve a leköszönő elnökség más rangidős tagjai rendelkeznek. Keresztes János ígéretet tett arra, hogy ezután is támogatja az egyesület munkáját, továbbra is megad minden szakmai segítséget, és erre számítunk is a jövőben.”

Cikk kép
Cikk kép