A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Az idei FeHoVa-n, a Nimród Vadászújság standján (HUNGEXPO, A pavilon, 207/A stand), ismételten kollégáink dedikálják könyveiket. Közülük most Varga Csabát, lapunk állandó szerzőjét és a Szajkók című könyvét ajánljuk figyelmükbe.

 

A Dénes Natúr Műhely gondozásában jelent meg, és a könyvesboltok polcai mellett már az idei FeHoVa-n, a Nimród standján is megvásárolható Varga Csabának az ötödik vadászati ihletésű, Szajkók című könyve.

A kötetben kisprózai írásait foglalta egy csokorba; novellákat, tárcákat, hangulatokat… S hogy miféle hangulatokat? Erről magát a szerzőt kérdeztük.

– A könyvben szereplő, irodalmi igénnyel íródott történetek jórészt saját élményeimen alapuló visszaemlékezések. Mondhatnám úgy is, hogy egy viszonylag sokat és szenvedélyesen vadászó, az erdőt és a társasvadászatokat nyitott szemmel járó vadászember papírra vetett gondolatai vadról, emberről, érzelmekről – részletezi Varga Csaba.

Nemcsak a puskaszó adja meg az írások izgalmát, hanem a vadászat körülményei, illetve szereplői is hangsúlyt kapnak a könyvében.

– Egy érdekes ember jelleme, portréjának megrajzolása, egy természetrajzi megfigyelés, a vad viselkedése, vagy éppen a vadász előtt elterülő táj részletes leírása is témát adott a kisprózai történeteknek. A szalonkától a gímszarvasbikáig, a magányos éjszakai lestől a lányaimmal való vadászatokig, a récehúzástól a nagyvad hajtásig, az orvvadász szenvedélyétől a vadász vívódásáig – meséli.

A szerző azt is kiemelte új könyve ihletéséről: örömmel vegyes szomorúsággal áll a teríték felett, de habozás nélkül elindul a sebzett vad csapáján, ha a szükség és a tisztesség úgy kívánja. Mindezeket a tanulás és tapasztalás kiapadhatatlan vágyával, és a vadászati kultúra tiszteletének és megőrzésének igényével – ez szolgál örök témaként és motivációként számára.

Varga Csaba február 10-én, pénteken, a FeHoVa második napján dedikálja majd a Nimród Vadászújságnál új könyvét, a HUNGEXPO A pavilonjának 207/A standjánál, ahol a magyar vadászírók életműsorozata mellett, a világkiállítás kapcsán megjelent számos régi és új könyvünket is megtalálják majd.