A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Sokan kézenfekvő adottságként gondolnak a megőrzött természeti kincseinkre, nem látván maguk előtt erdészgenerációk hosszú sorát, akik életüket a hazai erdők védelmének szentelték. Rájuk emlékeztek a Zemplénben.

 

Makkoshotyka fölött, a Hotyka patak völgyében négy obeliszk őrzi azoknak az emlékét, akik életük meghatározó részét a környékbeli erdőkben, azok szolgálatában dolgozták le. Az első obeliszket 1967-ben, Koronky István kezdeményezésére állították fel, ezt újabb emlékművek követték 1985-ben, 2002-ben, illetve 2012-ben. Október 28-án tíz névvel bővült az emlékműveken szereplők listája: azon emberekével, akik az elmúlt évtizedben távoztak az élők sorából.

Sándor Zsolt, az ÉSZAKERDŐ Zrt. Sárospataki Erdészeti Igazgatóság vezetője az ünnepségen úgy fogalmazott: munkájuk eredményeképp olyan örökséget köszönhetünk elődeinknek, amelyre méltán lehetünk büszkék. Nemcsak a makkoshotykai erdőkben, hanem az egész Zemplénben kiemelkedő minőségű állományokat lehet találni. Azon túl, hogy az innen kikerülő faanyag, a zempléni tölgy „messze földön” híres, az erdő megmaradt élő, természetes, önműködő egységnek, amelyről más tájegységben már csak álmodhatnak. Elődeinknek köszönhetően kimagasló értéket őrizhetünk és kezelhetünk, amelyért tisztelettel tartozunk nekik – jelentette ki Sándor Zsolt.

Az ünnepségen az egykori erdészeti dolgozók családtagjai jelenlétében koszorúzták meg az obeliszkeket.

Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép